'Roep om terugkeer alcoholslot door vele doden in het verkeer'
Deze week werd duidelijk dat het aantal verkeersslachtoffers het afgelopen jaar enorm is gegroeid ten opzichte van eerdere jaren. Reden om het alcoholslot na zeven jaar afwezigheid weer terug te brengen, vinden Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap).
Dat melden de twee instanties in het AD. Een alcoholslot is een apparaatje in de auto, waarop de bestuurder eerst moet blazen voordat hij of zij de auto kan starten. Als uit de test blijkt dat de persoon teveel heeft gedronken, zal de auto niet starten.
Daarnaast moet de bestuurder ook tijdens het rijden nog een aantal keer blazen, om te voorkomen dat hiermee gesjoemeld kan worden. In onderstaande video wordt het gebruik nog verder toegelicht:
Het alcoholslot, dat vier jaar in werking heeft getreden, werd in 2015 na besluit van de Raad van State weer afgeschaft door de hoge kosten van het apparaat. Het inbouwen, dat zo'n 5000 euro kost, kwam voor rekening van de automobilist en die kon dit vaak niet opbrengen. Dit had tot gevolg dat ze hun rijbewijs en soms ook hun baan kwijtraakten.
Maar met de oplopende verkeersdoden komt de maatregel opnieuw ter sprake. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept het kabinet op om het alcoholslot weer in overweging te nemen, zo schrijft de krant.
Tweede Kamer
In 2018 werd het alcoholslot ook opnieuw besproken in de Tweede Kamer en was een meerderheid bereid om een comeback van het instrument te realiseren. Toenmalig Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zag dat destijds niet zitten vanwege de hoge kosten en de fraudegevoeligheid.
Haar partijgenoot, Kamerlid Daniël Koerhuis, zegt nu tegen het AD: "We zijn zeker niet tegen de achterliggende gedachte van een alcoholslot. Het is niet uit te leggen aan nabestaanden dat notoire drankrijders na een paar jaar weer achter het stuur zitten."
Falend kabinetsbeleid
De CU, Partij voor de Dieren (PvdD) en PvdA zien ook mogelijkheden in een terugkeer. De partijen schrikken ervan dat er in 2022 meer verkeersslachtoffers vielen dan voorgaande jaren.
"Het feit dat er een trendbreuk is en de gestelde doelen niet gehaald worden toont aan dat het beleid van dit kabinet faalt", zegt Habtamu de Hoop (PvdA). Een alcoholslot is voor hem bespreekbaar als andere maatregelen zoals extra alcoholcontroles niet werken.