Na Kamerdebat onzekerheid over beëindigen subsidie zonnepanelen
Het is niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om een subsidieregeling voor zonnepanelen af te schaffen. De coalitie wil af van de regeling waarmee mensen geld krijgen voor stroom die ze dankzij zonnepanelen terugleveren aan het net, maar heeft nog niet genoeg stemmen om dit ook door de Eerste Kamer te krijgen.
Gisteravond werd er door de Tweede Kamer gedebatteerd over de 'zonnesubsidie'. Drie jaar geleden werd al besloten dat deze subsidie nu zou beëindigen, maar hier is een wetsvoorstel voor nodig dat nog niet is goedgekeurd.
Overheidsgeld
Het zit zo. Als je zonnepanelen hebt en de zon schijnt, gebruik je geen of weinig stroom. Je krijgt van je energieleverancier dan alleen een rekening voor de hoeveelheid stroom die je meer hebt afgenomen dan je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen.
Toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, legde in 2019 al uit waarom dit systeem wordt afgeschaft. "Op termijn is er voor zonnepanelen geen subsidie meer nodig, want die dingen worden in snel tempo goedkoper. En de energietransitie op termijn hoeft sowieso geen overheidsgeld meer te kosten", zei hij toen.
Gisteravond debatteerde het kabinet over het wetsvoorstel dat nodig is om de 'salderingsregeling' af te schaffen. Omdat de PvdA, GroenLinks en de PVV het hier niet mee eens zijn, heeft het kabinet niet genoeg stemmen in de Eerste Kamer. In de Senaat heeft de coalitie namelijk geen meerderheid.
Linkse partijen zijn tegen
Linkse partijen zijn tegen afschaffing van de subsidie omdat ze eerst willen zien hoe het kabinet het dan aantrekkelijk gaat maken voor verhuurders om in zonnepanelen te blijven investeren. Anders worden huurders de dupe, vrezen de PvdA en GroenLinks.
De PVV leek tijdens het debat even met de afschaffing in te stemmen omdat de partij 'tegen elke klimaatmaatregel is', en dus ook tegen dit voorstel van Energieminister Rob Jetten. Kort na het debat liet PVV-leider Geert Wilders via Twitter echter weten toch tegen de wet te stemmen, waardoor een meerderheid in de Eerste Kamer opnieuw ver weg lijkt.