Stagediscriminatie aangepakt: 'Afgewezen worden doet pijn'
Afgewezen worden voor een stageplek vanwege je huidskleur of geloof: het is nog altijd aan de orde van de dag. Dus gaat het kabinet opnieuw de strijd aan met stagediscriminatie. Dat gebeurt onder meer door mbo'ers bij een leerbedrijf te plaatsen zonder sollicitatieprocedure. Want: "Afgewezen worden vanwege je naam doet pijn."
De Syrische Fatima Alshawi studeert voor apothekersassistente op het ROC Nijmegen. Ze draagt een hoofddoek en zag er erg tegenop om een stageplek vinden.
"Ik woon vijf jaar in Nederland en was bang dat ze me niet aannemen vanwege mijn afkomst of mijn naam", zegt de mbo-student. "Of omdat ik een hoofddoek draag." Veel studenten moeten nu nog solliciteren en een 'klikgesprek' voeren met het leerbedrijf waar ze stage willen lopen, om te kijken of er een match is.
Stagematching
Het ROC in Nijmegen rekent hier al mee af: mbo'ers hoeven niet meer te knokken voor een stageplek, maar krijgen standaard een plek aangewezen door de school bij een bedrijf. Ze hoeven dus niet meer te solliciteren of een klikgesprek aan te gaan. Dat heet stagematching.
Als het aan het kabinet ligt, gaan alle mbo's 'stagematchen' en krijgen studenten dus standaard een stageplek bij een leerbedrijf, in elk geval bij hun eerste stage. Hiermee wil minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) afrekenen met stagediscriminatie. "Want nog steeds vallen sommige studenten meerdere keren buiten de boot en voelen studenten dat de samenleving geen behoefte aan hen heeft. Dat moeten we niet willen."
Jarenlange strijd
Nieuw is de strijd niet. Opeenvolgende kabinetten proberen al jaren een einde te maken aan discriminatie van stagiairs in het mbo. Waarom het nu wel gaat lukken? Dijkgraaf: "De bewijslast ligt niet langer op de schouders van de student, maar bij de scholen en bedrijven. Zij gaan de student echt helpen."
Cijfers
Stagediscriminatie is aan de orde van de dag onder mbo'ers, blijkt uit de meest actuele cijfers van het ministerie van Onderwijs. Zo lukt het nog niet de helft van de allochtone studenten om in één keer een stageplek te vinden. Ter vergelijking: 70 procent van de studenten met een autochtone achtergrond vindt wel in één keer een plek.
Er klinkt ook kritiek. Want de keuzevrijheid van de student wordt kleiner: de school neemt immers de leiding in het regelen van de stage. Critici vinden dat de leerbedrijven die discrimineren, keihard moeten worden aangepakt.
Minister Dijkgraaf ziet dat anders: "Met stagematching is het straks onmogelijk om te discrimineren. We hopen dat deze manier van plaatsen zich als een olievlek over de scholen verspreidt." Al veel leerbedrijven en scholen hebben zich aangesloten, stelt hij.
Pijn
Volgens Taina Mercer, stagebegeleider bij het ROC Nijmegen, is de nieuwe aanpak hard nodig: "We merken nog altijd dat studenten met een 'anders' klinkende achternaam minder makkelijk een stageplaats vinden. De studenten krijgen dan de ervaring dat ze afgewezen worden. Dat doet pijn en dat gunnen wij onze studenten niet."
Fatima, de apothekersassistente in opleiding, is blij met haar stage: "Ik ben geplaatst op basis van mijn leerwensen en mijn kwaliteiten. Dat voelt als een opluchting."