Onderzoek

Gratis schoolontbijt werkt: minder gapen en betere concentratie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGratis schoolontbijt werkt: minder gapen en betere concentratie
RTL

Een proef waarbij leerlingen op basisscholen gratis een gezond ontbijt krijgen, lijkt een succes. Kinderen zijn fitter, gemotiveerder en eten gezonder, blijkt uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds. Maar het is voor de scholen niet altijd makkelijk om die maaltijden op tafel te toveren.

Sinds november vorig jaar ontvangen meer dan vijfhonderd basisscholen met kwetsbare leerlingen subsidie om hun leerlingen ontbijt, lunch of tussendoortje aan te bieden. De scholen werden geselecteerd op basis van het percentage leerlingen dat in relatieve armoede opgroeit.

Minder gestrest 

Het Jeugdeducatiefonds organiseert de schoolmaaltijden en onderzocht het effect onder de basisscholen die bij het fonds zijn aangesloten. 457 basisscholen vulden de enquête in. 

En wat blijkt: twee derde van de respondenten zegt dat de kinderen energieker zijn en zich beter kunnen concentreren sinds ze op school een maaltijd aangeboden krijgen. Eén van de deelnemende scholen geeft aan dat leerlingen tegenwoordig minder gapen en alerter zijn tijdens de les. Ook lijken de kinderen minder gestrest en is de sfeer in de klas verbeterd. 

Meer vrouwen dan mannen naar hbo en universiteit (en dat is al decennia zo)
Lees ook

Meer vrouwen dan mannen naar hbo en universiteit (en dat is al decennia zo)

Driekwart van de leraren zegt dat de kinderen gezonder eten sinds de ontbijtjes worden aangeboden. Ook eten ze gevarieerder en leren ze andere producten kennen dan ze thuis krijgen.

Hulp bij financiële problemen 

Ook ouders zijn volgens het Jeugdeducatiefonds blij met de schoolmaaltijden. Bijna 90 procent van de ondervraagde leerkrachten geeft aan dat ouders positief reageren op het plan en meer betrokken zijn bij de school. 44 procent merkt dat ouders sindsdien vaker om hulp vragen bij (financiële) problemen. 

Te weinig ruimte 

Maar er zijn ook nadelen: 57 procent van de scholen geeft aan dat het regelen van de maaltijden en tussendoortjes niet altijd makkelijk is. Soms is er te weinig ruimte op school om samen te eten met een grote groep leerlingen. Ook zijn er niet altijd voldoende kasten of koelingen om het eten in te bewaren.

Scholen die zelf de boodschappen deden, hadden niet altijd genoeg geld om de maaltijden voor te schieten. Wie de rekening rechtstreeks doorstuurde naar het Jeugdeducatiefonds, kreeg soms problemen met de leverancier omdat facturen door drukte niet altijd op tijd uitbetaald konden worden. 

100 miljoen 

Ouders moeten zelf zorgen dat hun kinderen fatsoenlijk te eten krijgen, was jarenlang de gedachte. Toch stelde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid- mede door de inflatie - vorig jaar eenmalig vijf miljoen euro beschikbaar voor het project. Minister Wiersma wil dat het aantal schoolmaaltijden wordt uitgebreid en kondigde aan honderd miljoen euro vrij te maken voor de maaltijden op basisscholen. De Tweede Kamer staat daar positief tegenover

Op het MY college in Spijkenisse zijn telefoons al zes jaar lang verboden. Niet alleen in de klas, ook tijdens de pauze. Voor de leerlingen was het in het begin even wennen, maar inmiddels weten ze niet beter.
Lees meer over
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapOnderwijsBasisonderwijsArmoedeOntbijtEditie NL Link in bio