9 vragen en antwoorden

Hoe kun je de schimmel oplopen? En nog 8 vragen over Candida auris

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoe kun je de schimmel oplopen? En nog 8 vragen over Candida auris
RTL

De infectieschimmel Candida auris is in de Verenigde Staten aan een flinke opmars bezig. Ook in landen om ons heen worden mensen ziek. In Nederland gaan het RIVM en het schimmelexpertisecentrum van het Radboudumc zich voorbereiden op een eventuele uitbraak. Maar wat is die schimmel precies? Negen vragen en antwoorden.

1. Wat is de schimmel Candida auris precies?

Candida auris behoort tot de familie van de schimmels, zegt het Radboudumc. Deze schimmel komt voornamelijk in ziekenhuizen en verpleeghuizen voor. Bij mensen met een verminderde afweer kunnen schimmels in het bloed komen en een ernstige infectie veroorzaken. In de meeste gevallen gebeurt dit bij patiënten die al zijn opgenomen in het ziekenhuis.

2. Moeten we ons zorgen maken?

Dat hoeft volgens het RIVM niet. Zij hebben samen met het schimmelinfectie-expertisecentrum van het Radboudumc (CWZ) een netwerk opgericht waarmee ze de ernst van verschillende schimmelinfecties onderzoeken. Ze volgen ook trends in resistentie tegen antischimmelmiddelen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "We bereiden ons ook voor op de opkomst van nieuwe schimmels, zoals candida auris."

Dit doen ze onder meer met een internationale samenwerking, door methoden op te zetten hoe je de schimmel herkent en door richtlijnen te schrijven. "Door in scène gezette uitbraken te oefenen hopen we goed voorbereid te zijn als zich werkelijk een uitbraak voordoet in Nederland."

3. Voor wie is deze schimmel gevaarlijk?

Na een besmetting kun je Candida auris bij je dragen zonder dat je er last van hebt. Soms krijg je er toch een infectie van. Vooral bij mensen met een verzwakte afweer kan dat gevaarlijk zijn. Als de schimmel bij hen een weg weet te vinden naar de bloedbaan, bijvoorbeeld via een infuus, kunnen ze erg verzwakt of heel erg ziek worden. 

In Nederland is tot nu toe van vijf mensen bekend dat ze de schimmel hadden. Volgens het Radboudumc ging het hierbij om patiënten die vanuit een ziekenhuis in het buitenland werden overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis. Deze patiënten bleken de schimmel bij zich te dragen, maar zijn er niet ziek van geworden.

Gevaarlijke schimmelziekte rukt snel op in Verenigde Staten
Lees ook

Gevaarlijke schimmelziekte rukt snel op in Verenigde Staten

4. Hoe kun je de schimmel oplopen?

Candida auris dwaalt voornamelijk rond in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De schimmel kan, in tegenstelling tot de meeste andere schimmelsoorten, overleven buiten het lichaam.

Het kan verspreid worden via handen of een medisch instrument waar de schimmel op zit. De schimmel is lastig te verwijderen. "Het plakt makkelijk vast aan deurklinken, ziekenhuisbedden en kan via een infuus bij een patiënt komen", vertelt medisch microbioloog Ferry Hagen. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen direct maatregelen nemen als ze weten dat de schimmel in huis is. Dat lukt tot nu toe, we hebben een goede infectiepreventie."

5. Hoe weet je dat je de schimmel hebt?

Mensen met een gezonde afweer worden over het algemeen niet ziek van Candida auris. Hun lichaam ruimt het vanzelf op. Mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie, kunnen er wél ernstig ziek van worden, laat het Radboudumc weten. Bij hen kan candida auris in de bloedbaan terechtkomen en dat kan voor een infectie zorgen. Koorts is dus een van de symptomen.

Als artsen denken dat er sprake is van de candida auris, wordt er bloedonderzoek gedaan of een kweek afgenomen van de lies, oksel of de bilnaad. "Als blijkt dat Candida auris aanwezig is, wordt de patiënt geïsoleerd, volgt er een hygiëne- en schoonmaakprocedure en komt er onderzoek naar eventuele verspreiding onder andere patiënten. Als er een uitbraak is, proberen we die zo snel mogelijk in te dammen", zegt Jochem Buil, arts-microbioloog van het Radboudumc.

6. Als je het hebt, hoe kom je er weer vanaf?

De schimmel is lastig te bestrijden, blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc uit 2020. Het is ongevoelig voor veel geneesmiddelen. Er zijn antischimmelmedicijnen die de infectie tegengaan, maar in sommige gevallen is er sprake van resistentie en zijn ze niet effectief. Ongeveer 35 procent van de patiënten met een Candida auris-infectie in de bloedbaan, overlijdt. Dat gebeurt dus niet vaak. Om hoeveel patiënten het precies gaat, is volgens het Radboudumc lastig in te schatten.

"Patiënten die ziek zijn van de schimmel, hebben al een andere ziekte waarvoor ze in het ziekenhuis liggen", vertelt Ferry Hagen. Het enige wat er volgens hem aan te doen valt, is een antischimmelmiddel via een infuus toedienen. "Dit kan wel tot bijeffecten van de nier en lever zorgen."

7. Hoe kun je besmetting voorkomen? Werken mondkapjes of afstand houden?

"Nee, er valt weinig te doen om te voorkomen dat je de schimmel krijgt", vertelt Hagen. "We ademen iedere dag schimmels in en uit. Het is vooral botte pech."

8. Kan de schimmel een landelijke uitbraak veroorzaken?

Omdat de verspreiding en infecties voornamelijk plaatsvindt in het ziekenhuis, zal een landelijke uitbraak niet op grote schaal plaatsvinden. "Daarom zullen er geen maatregelen komen voor de algemene bevolking. Mocht er verspreiding van de schimmel zijn, dan zullen de getroffen zorginstanties en ziekenhuizen uiteraard wel maatregelen nemen zoals de hygiëne- en schoonmaakprocedure."

9. Deze schimmel is er al jaren. Waarom is dit nu een probleem? 

Candida auris is in 2009 ontdekt en zorgt sindsdien voor ziekenhuisuitbraken op verschillende continenten. Er waren grote uitbraken in ziekenhuizen in Zuid-Afrika, India, delen van Noord- en Zuid-Amerika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

"De verspreiding van Candida auris is niet zo snel als we zien bij virussen zoals corona of het griepvirus", zegt Jochem Buil. "Desondanks heeft het Amerikaanse preventiecentrum CDC in de Verenigde Staten een signaal afgegeven omdat er in de afgelopen jaren een toename is van invasieve infecties, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. In 2019 waren er 478 gemelde infecties. In 2020 757, in 2021 waren er 1474 gevallen en vorig jaar waren er 2377 gevallen."

Lees meer over
RadboudumcRIVMSchimmelinfectieSchimmel