Hoe ambtenaren stuitten op honderden kilo's drugs, maar alles moesten teruggeven
Toen ambtenaren uit Den Bosch stuitten op ruim 400 kilo aan poeders en pillen, dachten ze de drugsvangst van hun leven te hebben gedaan. Het bleek echter te gaan om in Nederland legale designerdrugs. Hoewel er zeer verslavende en gevaarlijke stoffen tussen zaten, moesten ze tot hun frustratie alles teruggeven.
Blauwe vaten die je ziet bij dumpingen van drugsafval en zakken vol felgekleurde pillen, poeders en kristallen. Toezichthouders van de Omgevingsdienst Brabant Noord hebben op 21 december 2022 het idee dat ze in een aflevering van de Amerikaanse misdaadserie Breaking Bad zijn beland.
De ambtenaren zijn afgekomen op een melding dat aan de Uilenwaard in Den Bosch zonder vergunning wordt gewerkt met chemische stoffen. Eén blik op de aanwezige vaten en uitpuilende apothekerskasten bevestigt dat vermoeden.
'Chemische zoete geur'
Een politieagent die erbij wordt gehaald, beschrijft: "Ik bekeek de ruimte en zag meerdere kartonnen dozen met en zonder etiket. Ik zag blauwe vaten zonder etiket en apothekerskasten met zakken poeder. Aangrenzend aan de kantoorruimte zag ik een opslagruimte. Hier zag ik ook een stofmasker, een weegschaal, een filter en lepels met gekleurde poeders. Er hing een chemische zoete geur."
De 35-jarige Martijn de K., eigenaar van het bedrijf aan de Uilenwaard, is samen met een 30-jarige scheikundige bij de controle aanwezig. K. waarschuwt om bepaalde vaten niet te openen, omdat er explosieve stoffen in zitten, blijkt uit processen verbaal die RTL Nieuws met een beroep op de Wet Open Overheid heeft verkregen. Die opmerking is genoeg om het pand voorlopig te sluiten.
Cocaïne in uitgeholde kaarsen
De politie heeft ondertussen achterhaald dat Martijn de K. en zijn voormalige compagnon Alex P. (35) eerder zijn veroordeeld voor drugshandel. Ze worden in 2017 gearresteerd nadat postpakketten zijn onderschept in Finland. Verstopt in uitgeholde kaarsen vindt de Finse douane designerdrugs, maar ook xtc-pillen en cocaïne. De pakketten blijken verstuurd vanuit Boxtel en omgeving. De politie in Nederland doet doorzoekingen in Boxtel en vindt in de schuur van Martijn de K.'s oma maar liefst 63.000 xtc-pillen en ruim 200 gram cocaïne.
Het zal nog drie jaar duren voordat de Boxtelse drugshandelaren veroordeeld worden (tot effectief 10 maanden celstraf), maar in de tussentijd zitten ze niet stil. De politie valt in 2019 nog eens binnen in een loods in Best, en treft daar de verboden stof lsd aan. Verder lijken de mannen zich te hebben toegelegd op de verkoop van in Nederland legale designerdrugs.
25 miljoen dollar
Maar waar designerdrugs legaal zijn in Nederland, geldt dat niet voor de meeste andere landen. De Verenigde Staten doen in 2019 onderzoek naar P. en De K., omdat ze hen verdenken van het versturen van op fentanyl lijkende stoffen die daar verboden zijn. Onderzoekers stellen dat de Boxtelaren maar liefst 50 cryptowallets in hun bezit hebben. Op de wallets die volgens de VS in hun bezit zijn, staat voor meer dan 25 miljoen dollar aan cryptomunten als Bitcoin, bevestigt onderzoeksbureau Chainanalysis aan RTL Nieuws.
Vanwege het versturen van designerdrugs plaatsen de Verenigde Staten Alex P. en Martijn de K. in november 2022 op de OFAC-lijst, een sanctielijst waar ook grote criminelen en terroristen op prijken. Daarmee is het in de VS verboden nog zaken met de Boxtelaren en hun bedrijven te doen. Het is een uitzonderlijke situatie. Behalve de mannen uit Boxtel staat er slechts één andere Nederlander op de OFAC-lijst.
3-CMC
Er kloppen meer landen aan bij de Nederlandse politie vanwege de drugspakketjes uit Boxtel en omgeving. Zo vraagt de Duitse politie opheldering over een postpakket met Martijn de K. als afzender. In het pakket zit een halve kilo 3-CMC, een in Duitsland illegale designerdrug.
"De grootste markt voor designerdrugs is Duitsland", zegt Rene, een Deense beheerder van een forum over 'research chemicals', zoals verkopers en gebruikers designerdrugs noemen. "Alex P. is zeker een grote speler in Europa. Zijn webshop staat goed bekend, biedt veel producten aan en heeft een opvallend goede klantenservice. Alex is goed in marketing, hoewel hij al lang met pensioen had kunnen gaan op een zonnig eiland."
'Goud geld verdiend'
Tegen de politie zei Alex P. al in 2019 dat hij bijna met pensioen wilde gaan, blijkt uit een proces-verbaal. "Hij noemde via een bedrijf in Nieuw-Vennep stoffen te kopen die net niet verboden zijn, lijkend op stoffen als ketamine en speed. Hij zei dat het steeds moeilijker werd om binnen de wet te blijven. Hij vertelde dat hij goud geld had verdiend en nog verdiende met deze handel, maar hij ging er binnen een jaar mee stoppen omdat het niet te doen was met alle nieuwe regels."
Alex P. zegt per 1 januari 2022 te zijn gestopt met de handel in designerdrugs. Zijn deel van het bedrijf heeft hij verkocht aan Martijn de K., blijkt uit een notariële verkoopakte.
Als Toezichthouders van de Omgevingsdienst Brabant Noord in december 2022 het bedrijfspand in Den Bosch bezoeken, blijkt dat Martijn de K. niet is opgehouden. In het bedrijfspand liggen meer dan 435 kilo aan designerdrugs en grondstoffen. Vele tienduizenden pillen worden in beslag genomen. Maar tot frustratie van de ambtenaren die aan de zaak werken, moet vrijwel alles worden teruggegeven. Na de sluiting moet burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch ook het bedrijfspand na drie weken weer vrijgeven.
"Ik kan wel een pand sluiten vanwege hennep of vanwege cocaïne. Maar ik kan geen panden sluiten op basis van de spullen die hier opgeslagen zijn. En dat zou ik wel graag willen. Want het is gewoon een gevaar voor de samenleving", zegt burgemeester Mikkers. Hij sluit zich daarom aan bij de oproep van officier van justitie Neeltje Keeris om designerdrugs zo snel mogelijk te verbieden. "Je zou dit maar in je brievenbus krijgen en jouw kind maakt dat product open, met alle gevolgen van dien. Het kan gewoon in Nederland. En dat moeten we niet willen."
RTL Nieuws heeft geprobeerd Alex P. en Martijn de K.om commentaar te vragen. Ondanks meerdere verzoeken via hun advocaten hebben zij niet gereageerd.
Update: Alex P. heeft ruim twee weken na verschijning van dit artikel contact opgenomen met RTL Nieuws en aangetoond dat hij per 1-1-2022 zijn deel van het bedrijf heeft verkocht. Hij zegt uit de handel in designerdrugs te zijn gestapt. Ook zegt Alex P. dat hij geen beschikking heeft over de cryptowallets die de VS aan hem toeschrijft en zich niet te herkennen in het genoemde bedrag van 25 miljoen dollar.