Ronans (23) nieuwbouwhuis ging niet door: bouw afgelast
Het is een voorbeeld van de stagnerende nieuwbouw in Nederland. De 23-jarige Ronan Scholte kocht vorig jaar een nieuwbouwappartement in Schiedam, maar de bouw ervan ging op het allerlaatste moment niet door. Scholte is een paar duizend euro kwijt en de woontoren met 79 appartementen staat op losse schroeven.
Ruim 900.000 extra woningen zouden er tot 2030 bij moeten komen vanwege het landelijk woningtekort. Dat zijn er zo’n 100.000 per jaar en dat aantal wordt bij lange niet gehaald: de stijging van bouwkosten en rente brengen zowel investeerders als kopers in de problemen.
Ook wordt het voor projectontwikkelaars steeds moeilijke plannen financieel rond te krijgen, schreef minister voor Wonen Hugo de Jonge vandaag aan de Tweede Kamer. Daardoor stranden op dit moment al projecten op de tekentafel.
In januari 2022 wordt starter Ronan Scholte ingeloot voor één van de 79 nieuwbouwappartementen in woontoren s’MAAK in Schiedam. In maart 2022 tekent hij een koopcontract met daarin opschortende voorwaarden voor de bouwer. De aannemer moet minimaal 70 procent van de appartementen op voorhand verkopen om te kunnen starten met de bouw.
Bouw afgeblazen
Ronan sluit een hypotheek af van 325.000 euro tegen 1,8 procent rente en maakt notaris- en advieskosten van zo'n drieduizend euro. De bouw van het hele complex gaat op het laatste moment niet door. Er zouden te weinig woningen zijn verkocht. In februari 2023, 11 maanden na het tekenen van het koopcontract, ontvangt Ronan het bericht dat dat de bouw wordt afgeblazen. Woningborg verstrekt geen garantiecertificaat aan de aannemer, omdat die niet voldoet aan alle voorwaarden. Zo'n garantiecertificaat is een verzekering voor het geval de aannemer tijdens de bouw failliet gaat en zonder zo'n certificaat kun je niet bouwen.
Ronan en veel andere kopers zitten zonder huis, maar hebben wel duizenden euro’s aan kosten gemaakt voor het afsluiten van een hypotheek en de notaris. Volgens het contract hebben ze recht op vijf procent van de aannemerssom en een schadevergoeding, maar nu geeft niemand thuis.
Schadevergoeding
"Ik vind het heel zuur dat ik elf maanden heb gewacht en dat de kopers achterblijven met lege handen", zegt Scholte. Een aantal gedupeerden van s’ MAAK houdt onderling appcontact en ze voelen zich nu genoodzaakt om mogelijk een advocaat in te huren om nog iets van een schadevergoeding los te peuteren.
Tot nu toe heeft Scholte alleen de notariskosten terug gehad en moest hij halsoverkop op zoek naar een ander huis. Hij vond een eengezinswoning in Maassluis. Het is één van de 16 duurzame nieuwbouwhuizen in het nieuwbouwproject Sluis 16 dat in 2025 wordt opgeleverd.
900 euro meer maandlasten
Deze koopwoning van 90 vierkante meter kost 370.000 euro vrij op naam, 45.000 euro meer dan het appartement in de woontoren. Bovendien is de hypotheekrente inmiddels meer dan verdubbeld. Scholte betaalt voor deze woning nu 4 procent rente en daardoor liggen zijn bruto maandlasten 900 euro hoger, dan als hij in de Schiedamse woontoren had kunnen gaan wonen.
Ook moest hij opnieuw kosten maken voor het regelen van een nieuwe hypotheek. "Als ik in 2021 voor dit bedrag een huis had gekocht tegen 1,8 procent hypotheekrente had ik een heel ander huis kunnen kopen", verzucht de starter op de woningmarkt.
We bouwen al een tijdje te dure huizen en dat is een probleem, leggen we uit in deze video: