Overgang

Menopauze-vriendelijke werkplek: 'Toen ik het aankaartte werd er rekening mee gehouden'

·Aangepast:
© Editie NLMenopauze-vriendelijke werkplek: 'Toen ik het aankaartte werd er rekening mee gehouden'
RTL

Een ventilator op je bureau, aangepaste werkkleding of flexibele werktijden. Wereldwijd zorgen steeds meer bedrijven ervoor dat vrouwen die in de overgang zitten hierin worden ondersteund. In het Verenigd Koninkrijk zijn al meer dan 50 grote bedrijven bestempeld als overgangvriendelijk. "In Nederland heerst de mentaliteit: je moet er maar doorheen en niet zeuren."

Sinds Claudia den Bogter (51) in de overgang zit, slaapt ze slechter. Hierdoor kon ze haar werk, waarvoor ze om 03.45 uur uit haar bed moest, niet meer goed doen. Het was voor haar een hele stap om dit probleem bij haar werkgever aan te kaarten. "Voor mijn werk bij Promen vervoer ik mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die bij PostNL werken en heel vroeg beginnen. Ik begin daarom ook altijd vroeg."

Slecht slapen

Voordat ze in de menopauze kwam, was dat voor haar geen probleem. "Maar nu wel, omdat ik slecht slaap. Eigenlijk wil je dit soort informatie, net als bijvoorbeeld menstruatieklachten, niet op tafel gooien. Het wordt toch vaak gezien als een vrouwenprobleem, en ik werk in een mannenwereld."

Kourtney Kardashian kwam in menopauze door ivf-traject
Lees ook

Kourtney Kardashian kwam in menopauze door ivf-traject

Toch besloot ze het – op advies van haar collega's – aan te kaarten bij haar leidinggevende. "Ik ben nooit ziek geweest en heb nooit last gehad van mijn menstruatie, maar ik ging nu echt onderdoor aan mijn klachten. Nadat ik het aankaartte werd er meteen rekening mee gehouden en kreeg ik andere werktijden."

Ze hoopt dat meer vrouwen het aan durven te bespreken. "Het wordt nu vaak nog gezien als een taboe of een vrouwending, vrouwen zijn bang voor ontslag of voor gekke gezichten. Gelukkig werd er gehoor gegeven aan mijn verzoek, dat wordt naar mijn mening nog te weinig gedaan door werkgevers."

Menopauze-beleid

Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat nog geen vier op de tien werkgevers (38 procent) beleid voeren gericht op werknemers in de overgang. 71 procent van de HR-managers zegt dat er binnen hun bedrijf of organisatie meer gedaan zou kunnen worden om het werkleven van vrouwen in de overgang aangenamer te maken.

Bron: CNV, rapport Open over de Overgang

Dat er bij veel bedrijven op het gebied van de overgang nog winst valt te behalen, denkt ook Desiree Tijhuis. Als overgangsconsulent staat ze vrouwen bij die in de menopauze zitten. "Vrouwen ervaren stemmingsklachten, opvliegers en daardoor ook uitval op het werk", zegt ze tegen Editie NL. "Ze zijn vaker moe en kunnen zich minder goed concentreren of zijn prikkelbaar. Veel mensen denken dan meteen aan burn-outklachten omdat er nog een taboe zit op het onderwerp."

Niet zeuren

In de praktijk komt ze veel vrouwen tegen die zich niet serieus genomen voelen. "In Nederland heerst de mentaliteit van: je moet er maar doorheen en niet zeuren. Gelukkig zijn er wel bedrijven die workshops en check-ups aanbieden aan werknemers. Bijvoorbeeld bij Achmea Zilveren Kruis kan je als vrouw consults krijgen als je klachten ervaart."

Desiree Tijhuis - overgangsconsulent© Editie NL
Desiree Tijhuis - overgangsconsulent

Ze wil vrouwen aanmoedigen om het onderwerp bespreekbaar te maken op het werk. "Als men niet weet wat er speelt, kan er ook niets aan gedaan worden." Terwijl er wel degelijk oplossingen zijn. "Er zijn verschillende aanpassingen op de werkvloer mogelijk, zoals een rustigere werkomgeving, het aanpassen van bureaus en het aanbieden van gezond voedsel in de kantine."

Want de menopauze moet niet onderschat worden. "Je stemming, geluksgevoel, je lichaam veranderen allemaal. De oplossing op de werkvloer begint bij bewustwording."

Lees meer over
MenstruatieWerknemersGezondheidEditie NL Link in bio