Eerherstel

Regering: excuses en eerherstel voor verzetsheld en activist Anton de Kom

Door Politieke redactie RTL Nieuws··Aangepast:
© Nederlands FotomuseumRegering: excuses en eerherstel voor verzetsheld en activist Anton de Kom
RTL

De Nederlandse regering heeft officiële excuses aangeboden aan de familieleden van de Surinaamse verzetsheld en activist Anton de Kom. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft een speciale excuusbrief overhandigd en er komt een leerstoel aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Minister Hoekstra heeft de excuses en het eerherstel vanmiddag persoonlijk overgebracht aan een aantal familieleden van De Kom. Dat gebeurde in Den Haag. Zijn twee nog levende kinderen, Ad (96) en Judith (92) waren daarbij aanwezig.

Tegengewerkt

Anton de Kom (1898) was een antikoloniale denker en schrijver in Suriname. Hij schreef 'Wij slaven van Suriname' en zat in de Tweede Wereldoorlog in Nederland in het verzet. De Kom werd door de Nederlandse overheid in Suriname tegengewerkt. Hij werd opgesloten in Suriname en op een schip naar Nederland gezet.

Daar werd hij in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, maar uiteindelijk verraden en gearresteerd door de Duitsers. Hij stierf in 1945 aan tuberculose in een concentratiekamp in Duitsland. Bekijk hier een video over Anton de Kom met zijn achterkleinzoon:

De Surinaamse verzetsheld die verraden werd in Nederland: dit is Anton de Kom

'Dapper man'

"Anton de Kom was een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid. Hij deed dat als antikoloniaal denker en schrijver, als activist, en als verzetsheld", aldus minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. "Helaas waren dit niet de woorden waarmee de toenmalige autoriteiten hem omschreven. Ondanks dat alles, heeft hij zijn leven gegeven voor Nederland door tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan. De daden van Anton de Kom en zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis, onder meer door zijn indrukwekkende boek 'Wij slaven van Suriname', verdienen eer en erkenning."

Eerherstel

Het eerherstel van De Kom komt vlak voor het begin van het officiële herdenkingsjaar over de afschaffing van het slavernijverleden. Dat begint op 1 juli aanstaande. In januari 2021 had de Tweede Kamer al in een motie opgeroepen tot eerherstel voor Anton de Kom.

Naast de excuses betaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken een leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam vanaf het aankomend academisch jaar 2023-2024. De leerstoel gaat over de historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden en het gedachtegoed van Anton de Kom staat centraal.

Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van Buitenlandse ZakenSlavernij