Dwangsom van 15.000 euro voor aanbieders fatbikes zonder goedkeuring
Eind vorig jaar werden er nog waarschuwingen uitgedeeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport, maar nu legt de inspectie dwangsommen op aan de aanbieders die nog steeds fatbikes verkopen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring.
In totaal negen (internet)aanbieders hebben van de ILT een zogenoemde last onder dwangsom van 15.000 euro ontvangen.
Stoppen verkoop
De dwangsom wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de aanbieders direct met de verkoop van de fatbikes stoppen. Daarnaast wil de ILT ook voorkomen dat de verkoop in de toekomst herhaald wordt.
Het gaat hier specifiek om de verkoop van fatbikes; e-bikes met dikkere banden en met trapondersteuning waardoor je harder kunt rijden dan 25 kilometer per uur. De bromfietsen hebben vaak ook een hoger vermogen dan 250 Watt, waardoor je ook zonder te trappen vooruit kunt komen, bijvoorbeeld door middel van een gashendel.
In deze video leggen we uit waar je zelf op kunt letten bij de aanschaf van een elektrische fiets:
Last onder dwangsom
- Een last onder dwangsom betekent eigenlijk dat de overheid een dwangsom oplegt wanneer zij vindt dat een bedrijf of burger iets illegaals doet.
- Met de dwangsom legt de overheid een verplichting op om iets te doen of iets te laten, in dit geval om de verkoop van fatbikes te stoppen.
- Wanneer niet op tijd aan de last wordt voldaan, moet de burger of onderneming de dwangsom aan de overheid betalen, in dit geval 15.000 euro.
Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT, zegt: "Het gaat ons ook om de verkeersveiligheid. De veelal jongere gebruikers van zo’n fatbike realiseren zich niet dat het geen elektrische fiets is, maar een brommer. En dan zijn rijbewijs, kenteken, helm en WA-verzekering verplicht."
1400 euro boete
Wanneer je zonder rijbewijs, helm, typegoedkeuring, WA-verzekering of kenteken met zo’n fatbike op de openbare weg rijdt, kunnen de boetes in totaal zelfs oplopen tot 1400 euro. Een duur ritje op zo’n coole ‘fiets’.
Na de waarschuwing in november vorig jaar stopten vijftien aanbieders met het verkopen van de fatbikes. In april ontvingen de resterende twaalf aanbieders een voornemen tot last onder dwangsom; zij kregen de gelegenheid om hierop te reageren.
Bij drie aanbieders loopt deze procedure nog en negen hebben nu een last onder dwangsom van de ILT ontvangen.