Na lang onderhandelen

Europese Unie bereikt deal met Tunesië: migranten tegenhouden in ruil voor geld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ReutersEuropese Unie bereikt deal met Tunesië: migranten tegenhouden in ruil voor geld
RTL

Na lang onderhandelen is er een migratiedeal bereikt tussen Tunesië en de Europese Unie. Dat maakte een woordvoerder van demissionair premier Rutte gisteravond bekend. In ruil voor geld en andere toezeggingen belooft Tunesië meer maatregelen te nemen om de oversteek van migranten die op weg zijn naar Europa te stoppen. Daarmee is er een akkoord bereikt met het land van waaruit dit jaar de meeste migranten vertrokken.

Rutte reisde gisteren samen samen met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar het Noord-Afrikaanse land om de laatste obstakels uit de weg te ruimen. De demissionair premier sprak van een 'ware mijlpaal'. Hij zei 'bijzonder verheugd' te zijn over de deal en verwacht brede instemming van de andere EU-lidstaten.

Bekijk hier de reactie van Rutte bij aankomst op Schiphol gisteravond: 

Demissionair premier Mark Rutte zei tegen RTL Nieuws dat hij hoopt dat met de deal het businessmodel van smokkelaars kan worden afgebroken.

Von der Leyen had het over 'een investering in onze gemeenschappelijke welvaart, stabiliteit en toekomstige generaties'. De Tunesische president Kais Saied beloofde de afspraken snel te zullen invoeren.

Miljard euro

In vaak overvolle schepen en bootjes wagen de migranten de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee. Verreweg de meeste mensen willen naar Italië. Dit jaar arriveerden daar al ruim 33.000 migranten vanuit Tunesië, het gaat vooral om mensen uit Ivoorkust, Guinee en Egypte. Eenmaal in Europa wachten ze vaak lang op een asielprocedure of belanden ze in de illegaliteit.

De Europese Unie worstelt daar al jaren mee en hoopt met de deal de aantallen fors terug te dringen. In de deal krijgt Tunesië afspraken over energie, handel én Europees geld, ongeveer 1 miljard euro. In ruil moet het land veel meer migranten tegenhouden. Rutte zegt met de afspraken 'het cynische businessmodel van bootjessmokkelaars' te willen doorbreken en hoopt op meer afspraken met meer landen.

Van machtsgreep tot migratiedeal: met deze dubieuze leider wil EU zakendoen
Lees ook

Van machtsgreep tot migratiedeal: met deze dubieuze leider wil EU zakendoen

In de aanloop naar het akkoord brachten vorige maand premier Rutte, de Italiaanse premier Meloni en Von der Leyen al een bezoek aan Tunesië. Toen hoopten ze al tot een akkoord te komen, maar dat lukte niet. 

Ook kritiek

Niet iedereen is positief over de deal. Bij linkse oppositiepartijen klonk eerder al kritiek. In Tunesië zijn problemen met mensenrechten en persvrijheid. "Als we afspraken maken met landen binnen en buiten Europa, dan kijken we altijd of die afspraken in lijn zijn met internationale verdragen", liet Rutte al weten.

Veel zal afhangen van de Tunesische kustwacht en politie. Die krijgen meer middelen als drones, en zullen vermoedelijk harder optreden. 

Of dat humaan zal gebeuren is zeer de vraag: de president van Tunesië is onder migranten berucht. Hij lanceerde dit jaar een haatcampagne tegen migranten, waarna zij in het land verder werden opgejaagd. Tunesië kent tegelijkertijd een economische crisis, dus het land kan het geld van Europa goed gebruiken.

Correspondent Olaf Koens spreekt in Sfax migranten die dolgraag de overstap willen wagen en een mensensmokkelaar die veel geld verdient aan die migranten.
Lees meer over
Mark RutteUrsala von der LeyenGiorgia MeloniMigratieTunesië