Opa en oma doodgebeten baby wilden niet naar rechtszaal: 'Het is een helletocht'
De rechtbank Amsterdam dwingt de grootouders (68 en 65) van baby Robin als verdachten aanwezig te zijn, wanneer de zaak rondom het doodgebeten kindje wordt behandeld. Het was hun herdershond die de jongen bijna vier jaar geleden zo toetakelde, dat hij later overleed. Vandaag zou de rechtszaak tegen de grootouders beginnen. Die werd uitgesteld toen bleek dat ze er niet waren.
De acht maanden oude baby Robin werd op 22 oktober 2019 doodgebeten door de herdershond van zijn opa en oma. Dat gebeurde in hun huis in Diemen, waar zij op het kindje van hun zoon en zijn vrouw pasten.
'Dit overvalt ons'
Na bijna vier jaar zou de zaak vandaag worden behandeld. Dit gebeurt nu op een later moment, wanneer is nog niet duidelijk. De rechter moet dan gaan bepalen of de dood van het jongetje zijn grootouders te verwijten valt.
Direct bij aanvang van de zitting vanochtend was er frictie, toen de rechter constateerde dat de opa en oma van Robin niet aanwezig waren. "Wij hebben aangegeven het op prijs te stellen als ze zouden komen. Dat desondanks de beslissing is gemaakt niet te verschijnen, overvalt ons."
Afsluiting afschuwelijke periode
Na een korte schorsing werd besloten de zaak uit te stellen. Advocaat Wendy van Egmond laat weten dat haar cliënt, de moeder van Robin, achter die beslissing staat. "Zij wil de grootouders in de ogen kunnen kijken en antwoord krijgen op de vraag: wat is er nou precies gebeurd? Dat is voor haar nog altijd onduidelijk."
Bovendien wil moeder Esther gebruik maken van haar spreekrecht en wil zij dat de opa en oma van Robin dat horen. "Niet om hen door het slijk te halen. Maar zo'n zitting kan een gezamenlijke afsluiting van een afschuwelijke periode zijn, het begin van rouwverwerking."
De grootouders gaven voor aanvang van de geplande zitting van vandaag al aan niet te willen komen, vertelt een van hun advocaten Mark-Jan Bouwman aan onze verslaggever: "Al drie keer hebben zij tijdens verhoren uitgebreid hun verhaal gedaan. Drie keer gingen ze door een hel. Genoeg is genoeg."
Helletocht
Aanvankelijk besloot het Openbaar Ministerie de opa en oma na het fatale bijtincident niet te vervolgen. De moeder van Robin diende een klacht in bij het gerechtshof, dat daarop besloot dat er wel een zaak moest komen.
Zowel aan de politie, als bij het hof en later bij de rechter-commissaris vertelden de grootouders wat er volgens hen op 22 oktober 2019 gebeurde. "Het is niet zo dat ze niets willen zeggen. Maar ze willen niet nogmaals door die helletocht."
Bovendien willen zij liever niet publiekelijk hun verhaal doen, aldus Bouwman. Daartoe worden ze nu door de rechter met een zogeheten 'bevel medebrenging' wel gedwongen. "In mijn ogen een extreem zwaar middel. Als de rechter had gezegd: we vinden het zo belangrijk dat ze er echt moeten zijn, had ik daarvoor gezorgd."
De rechtbank had wel laten weten 'aanwezigheid zeer op prijs te stellen', nadat in de aanloop naar de zitting van vandaag duidelijk werd dat de verdachten niet wilden komen. "Wij zagen dat als een uitnodiging die je ook af kunt slaan."
Gisteren schreef RTL Nieuws al hoe de extreem tragische gebeurtenis van vier jaar geleden niet alleen leidde tot groot verdriet, maar ook tot de scheiding van de ouders van Robin. De moeder van het kindje heeft bovendien geen contact meer met de opa en oma.
Alleen maar verdriet
Volgens Wendy van Egmond, advocaat van Robins moeder Esther, speelde de baby op de grond toen de hond in diens hoofdje beet. Dat terwijl er met de grootouders zou zijn afgesproken dat de Duitse herder niet in dezelfde ruimte zou zijn als het kindje op de grond speelde.
Brigitte Roodveldt, de tweede advocaat van de opa en oma, vertelde aan RTL Nieuws dat haar cliënten 'anders verklaren'. Wat dan precies, komt later tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank aan de orde.
Wel zei de advocaat al: "Deze zaak is alles wat je niet wilt. Bij iedereen is alleen maar verdriet."