'Alleen maar verdriet'

Hun hond beet baby Robin dood: zijn grootouders schuldig aan overlijden kleinzoon?

Door Rosanne Klein en Marjanka Meeuwissen··Aangepast:
© Eigen beeld. Hun hond beet baby Robin dood: zijn grootouders schuldig aan overlijden kleinzoon?
RTL

Valt de dood van baby Robin zijn grootouders te verwijten? Die vraag staat vandaag centraal in de rechtbank in Amsterdam. Het jongetje van destijds acht maanden werd bijna vier jaar geleden doodgebeten door de hond van zijn opa en oma tijdens het oppassen.

RECHTSZAAK UITGESTELD

Nog voor daadwerkelijk aan de inhoudelijke behandeling was begonnen, besloot de rechter vandaag de zaak uit te stellen. Dit omdat de grootouders van Robin niet aanwezig waren in de zaal. 

Hun advocaten gaven aan dat eerder al was gecommuniceerd dat ze niet zouden komen. Hierop heeft de rechtbank aan de opa en oma laten weten hun komst 'zeer op prijs te stellen': De rechter vanochtend: "Dat desondanks de beslissing is gemaakt niet te verschijnen, overvalt ons."

De advocaten van de grootouders wezen erop hoe moeilijk de situatie is voor alle partijen. "Ik denk dat we ons niet kunnen voorstellen wat deze dag aan beladenheid meebrengt voor alle betrokkenen."

Hoe het precies zo vreselijk misging op 22 oktober 2019 in het huis van Robins opa en oma in Diemen is nog niet duidelijk. Vaststaat dat hun herdershond het jongetje zo toetakelde, dat hij anderhalve dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

'Alles wat je niet wilt'

Volgens Wendy van Egmond, advocaat van Robins moeder Esther, speelde de baby op de grond toen de hond in diens hoofdje beet. Dat terwijl er met de grootouders zou zijn afgesproken dat de Duitse herder niet in dezelfde ruimte zou zijn als het kindje op de grond speelde.

Brigitte Roodveldt, advocaat van de opa en oma, vertelt aan RTL Nieuws dat haar cliënten 'anders verklaren'. Wat dan precies, komt vandaag in de rechtbank aan de orde. Wel zegt de raadsvrouw nu al: "Deze zaak is alles wat je niet wilt. Bij iedereen is alleen maar verdriet."

Baby overleden in Diemen na beet door hond van grootouders
Lees ook

Baby overleden in Diemen na beet door hond van grootouders

Voor Esther begon dat verdriet met een telefoontje van de vader van Robin, vertelde ze eerder tegen de Volkskrant. "Je moet nu naar huis komen. Robin is gebeten, Robin gaat dood."

Aangekomen bij het huis van haar schoonouders in Diemen zag Esther hoe haar zwaargewonde kind op een brancard naar de ziekenwagen werd gebracht. "De ambulance blijft staan. Ga dan rijden, verdomme, ga dan rijden, denk ik. Waarom rijdt de ambulance niet? Later blijkt dat Robin dan een hartstilstand heeft. De eerste."

Contact schoonouders verbroken

Esther heeft geen contact meer met haar schoonouders. Ook liep na de dood van hun zoontje het huwelijk tussen haar en haar man op de klippen.

Nu gaan ze elkaar in de rechtbank dan weer treffen, in dezelfde week dat in Emmeloord een baby door een hond is doodgebeten. Het OM onderzoekt in die recente zaak de rol van betrokkenen. Om wie dat precies gaat is niet bekendgemaakt. De hond werd in beslag genomen voor onderzoek.

Advocaat Van Egmond ziet een groot verschil in aanpak ten opzichte van vier jaar geleden, toen Robin slachtoffer werd. Volgens haar ging de politie toen aanvankelijk uit van een ongeluk. "Pas veel later is er na een door Esther afgelegde getuigenverklaring bekeken of de ouders strafrechtelijk verantwoordelijk waren."

Het OM zag er destijds geen zaak in en besloot te seponeren. Wat justitie betreft, zou er dus geen rechter kijken naar de rol van de grootouders bij het overlijden van hun kleinzoon Robin. Dat kon de moeder van het kindje niet verkroppen. "Voor Esther leek het zo alsof het er allemaal niet toe deed."

Na vier jaar voor de rechter

Ze voegt eraan toe: "Een strafproces is vaak ook erg belangrijk voor de verwerking van wat er gebeurd is. Dat mensen in ieder geval verantwoording afleggen."

Met succes werd een klacht ingediend bij het gerechtshof, een zogeheten artikel 12-procedure, tegen het besluit om de zaak niet voor de rechter te brengen. Met als resultaat dat de rechter zich vandaag, bijna vier jaar na de dood van Robin, over zijn dood buigt.

Ernstige bijtincidenten in cijfers

In 2021 inventariseerde kenniscentrum VeiligheidNL op verzoek van de Volkskrant het aantal ernstige bijtincidenten. Op basis van cijfers van veertien eerstehulpposten in Nederland werd geschat dat jaarlijks 1800 mensen op zo'n spoedpost binnenkomen na een hondenbeet.

In de periode 2018 tot en met 2022 werden zeven mensen doodgebeten door een hond, blijkt uit CBS-cijfers. In 2019 waren er drie fatale bijtincidenten en in 2021 en 2022 elk twee.

Iaira Boissevain is als advocaat gespecialiseerd in praktisch dierenrecht, het recht waar onder meer eigenaren mee te maken krijgen als hun dier schade veroorzaakt of in het geval van agressieve honden. Ze spreekt van willekeur in de manier waarop politie en justitie nu omgaan met hondenbeten. "Er is geen standaardprotocol. Wat er gebeurt, is afhankelijk van de situatie en de agenten die ter plekke komen."

Boissevain stelt: als een hond een ander dier of een mens bijt en die raakt daarbij zwaargewond, zou de eigenaar altijd juridisch vervolgd moeten worden. "Men zou de hond dan standaard moeten laten inslapen."

Hondvaardigheidsbewijs

In de zaak rond baby Robin is Boissevain geen partij. In het algemeen zegt ze: "Als je weet als hondeneigenaar dat dat je boven het hoofd hangt, dan ga je als baasje beter uitkijken."

Daphne Groenendijk is directeur van de Hondenbescherming. Zij pleit voor de invoering van een hondenvaardigheidsbewijs. "In Spanje gaan ze daar volgende maand al mee aan de slag. Bij wet is dan geregeld dat je verplicht een bewijs moet halen om een hond te mogen houden."

Eigenaren moeten dan verplicht een cursus volgen en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, anders zijn ze strafbaar.

Verplichten

Eigenaren van honden die een hoog risico hebben op agressief gedrag, kunnen nu al door de gemeenten worden verplicht een cursus te volgen, staat op de website van de Rijksoverheid

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
HondBijtincidentBabyRechtszaakLink in bioDiemen