'Actieplan te slap'

Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden

Door Elise Spetter en Carole Elting··Aangepast:
© ANP Deskundigen pleiten voor verplichte registratie bijtincidenten met honden
RTL

Experts vinden dat er veel meer moet worden gedaan om het aantal bijtincidenten door honden terug te dringen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder dierenartsen, hondentrainers en dierenhulporganisaties. Eerder deze maand stuurde de minister van LNV een Kamerbrief met een actieplan, maar dat plan is veel te slap, zeggen de deskundigen.

In de brief staat onder meer dat er een vrijwillig landelijk registratiepunt komt voor bijtincidenten waar de gemeenten en politie mee kunnen werken. Ook wordt ingezet op het geven van voorlichting aan eigenaren van honden. Zo kun je een cursus volgen om meer kennis op te doen over je hond.

Grote zorgen

Volgens deskundigen zijn die maatregelen te vrijblijvend. Ze vragen de minister om strengere maatregelen, omdat ze zich grote zorgen maken om het toenemende aantal bijtincidenten. Ze baseren zich op wat ze dagelijks zien en horen in de praktijk. 

Julia gebeten door pitbull: 'M'n gezicht was helemaal verbrijzeld'
Lees ook

Julia gebeten door pitbull: 'M'n gezicht was helemaal verbrijzeld'

Hoe vaak mensen worden gebeten door honden, is onbekend. Dat komt omdat er geen landelijk registratiesysteem bestaat voor de bijtincidenten. De recentste cijfers dateren uit een onderzoek in 2008. Op basis daarvan zouden er per jaar 150.000 mensen slachtoffer zijn van een hondenbeet.

Registratiesysteem

Dierenorganisaties willen dat er een verplicht landelijk registratiesysteem komt voor bijtincidenten. "Het is een gemiste kans dat de registratie van incidenten zo vrijblijvend is", aldus de Hondenbescherming. "We weten te weinig en moeten juist meer weten om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem in Nederland."

Een hond met zijn baasje, ter illustratie. © ANP
Een hond met zijn baasje, ter illustratie.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zegt dat het belangrijk is dat de hele keten hieraan meewerkt. "De dokter die een gebeten persoon behandelt, de dierenarts die een gebeten hond behandelt, en handhaving die nagaat van wie de hond is. Dat kunnen ze doen door de chip te checken en vervolgens in het systeem te registeren", zegt een woordvoerder. Sinds 2013 is de registratie van iedere hond met een chip verplicht.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van bijtincidenten is het gebrek aan kennis bij de eigenaar. Dat blijkt uit het onderzoeksproject 'The Safe Project' naar de preventie van bijtincidenten.

Links: Roïs in het ziekenhuis met verband om haar hoofd. Rechts: een Argentino dog, ter illustratie (niet dé hond die Roïs heeft gebeten). © Eigen foto / ANP
Links: Roïs in het ziekenhuis met verband om haar hoofd. Rechts: een Argentino dog, ter illustratie (niet dé hond die Roïs heeft gebeten).

'Hij schudde haar als een lappenop door elkaar'

Daniela weet als geen ander dat het gebrek aan kennis een grote risicofactor is bij bijtincidenten met honden. Ze heeft met eigen ogen haar dochtertje Roïs gebeten zien worden door een hond, een Argentino dog. Het bijtincident gebeurde vorig jaar zomer. Roïs (toen 5 jaar) was aan het spelen met een jongen. Op het moment dat haar dochter de hand van het jongetje pakte, trok ze de aandacht van de hond. Die draaide zich om en werkte Roïs naar de grond. "Toen dook hij op haar hoofd", zegt Daniela. "En schudde haar als een lappenpop door elkaar."

Het voelde als een gevecht op leven en dood. "Hij scheurde haar hoofdhuid helemaal los. Het was afschuwelijk. Echt afschuwelijk", vertelt Daniela aan RTL Nieuws. Lees haar hele verhaal hier.

Het lukte omstanders om de hond te overmannen en Roïs los te rukken. De scheur in haar hoofd kon goed geopereerd worden. Dat zorgde voor opluchting, maar de hondenbijt veranderde wel voor goed hun leven.

Daniela wil haar verhaal delen omdat ze wil dat er strengere regels komen voor het nemen van een hond. "Ik denk dat mensen veel te makkelijk een hond kunnen krijgen. En dat zorgt voor problemen", zegt ze. "Als je strengere regels hanteert, is dat in het belang van het dier en zal dat uiteindelijk in het belang van de mens zijn. Een hond kan er namelijk niks aan doen dat hij hond is en opgescheept wordt met baasjes die niet weten wat ze doen."

Preventieve aanpak

Ook het ministerie erkent dat het vaak een combinatie is van het ras van de hond, de opvoeding en de situatie waarin die opgroeit. Om die reden worden houders van honden een cursus aangeboden.

Volgens dierenorganisaties moet zo'n cursus verplicht worden gesteld. "Het ministerie erkent dat de belangrijkste rol in gevaarlijk gedrag van een hond is weggelegd voor de eigenaar. Dus waarom zouden we dat dan niet preventief aanpakken?", zegt de Hondenbescherming.

Volgens de dierenorganisaties is het centrale registratiesysteem en de aangekondigde voorlichting 'een mooie start'. Maar mag het daar dus niet bij blijven. "We moeten doorgaan, want anders bereiken we alleen 'de welwillenden' en dringen we het aantal incidenten niet snel genoeg terug", luidt de boodschap.

Hoe kies je een hond (die niet bijt)?

Een viervoeter in huis brengt de nodige gezelligheid, maar kan dus ook de nodige schaduwkanten hebben. Hoe weet je nu zeker of je een goede hond in huis neemt? Hondencoach Jeroen Oomen geeft drie tips.

  • Wees je bewust van de rastypische eigenschappen die een hond heeft. Een hond die bijvoorbeeld als schapendrijver is gefokt, kan soms onhoudbaar worden in een gezinssituatie.
  • Verdiep je goed in hoe de socialisatie van een hond is verlopen. Soms heb je honden die uit het buitenland komen en getraumatiseerd zijn. Ze kunnen hierdoor agressie hebben ontwikkeld.
  • Doe kennis op over honden. Op het moment dat je je hond goed kunt lezen en signalen ziet van stress, kun je daarop inspelen. Mogelijke signalen zijn dat een hond overdreven gaat gapen, zijn bek gaat aflikken, hoog op z'n poten gaat lopen of dat z'n haren op z'n rug recht overeind gaan staan.
Lees meer over
HondAgressie bij dieren