Sinds 1959

Gaskraan dicht: voor het eerst helemaal geen gas meer uit Groningen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGaskraan dicht: voor het eerst helemaal geen gas meer uit Groningen
RTL

Na zestig jaar is de gaskraan in Groningen vanmorgen echt dichtgedraaid. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk: de ontdekking van het Groningse gasveld in 1959 luidde enorme economische voorspoed in, maar betekende in latere jaren ook steeds meer onveiligheid en schade voor de bewoners van het winningsgebied.

Er werd sinds vorig jaar al nauwelijks meer gas gewonnen uit Groningen, maar er waren wel enkele gasputten 'op de waakvlam' blijven staan, zodat er in geval van nood nog snel kon worden opgeschaald. Dat is nu ook voorbij, al blijft er het komende jaar een kleine slag om de arm.

Uitzonderlijk strenge winter

Mocht de komende winter uitzonderlijk streng uitpakken, dan kan het kabinet alsnog besluiten gas te winnen uit Groningen. Na de komende winter gaat ook die optie van tafel: dan worden de productielocaties helemaal afgebroken.

Gaswinning Groningen bij nood snel opstarten is 'niet te doen', zegt NAM
Lees ook

Gaswinning Groningen bij nood snel opstarten is 'niet te doen', zegt NAM

De gaswinning in Groningen heeft de staatskas de afgelopen zestig jaar honderden miljarden euro's opgeleverd, en maakte de Nederlandse verzorgingsstaat mogelijk. Tegelijkertijd zadelde het de inwoners van het winningsgebied op met forse schade en onveiligheid als gevolg van bodemdaling en talloze aardbevingen.

De Groningse Debora is een van de vele tienduizenden gedupeerde Groningers. Ze liet dit voorjaar aan ons zien hoe erg de schade is die de gaswinning heeft veroorzaakt.

Daarom besloot het vorige kabinet in 2018 al dat de gaskraan geleidelijk moest worden dichtgedraaid.

Nog geen feestdag

Het is nu voor het eerst in 60 jaar dat er helemaal geen gas meer wordt gewonnen uit het gasveld van Slochteren, een van de grootste gasvelden ter wereld. Desondanks is vandaag voor veel gedupeerde Groningers in het winningsgebied nog geen feestdag, omdat er komend jaar nog steeds een kans is dat er alsnog gas wordt gewonnen.

Sluiting van het Groningenveld maakt nog niet direct een einde aan de aardbevingen en daardoor zal er schade aan gebouwen blijven ontstaan. Het kabinet trekt de komende decennia miljarden euro's uit voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden.