Gaswinning Groningen bij nood snel opstarten is 'niet te doen', zegt NAM
Het kabinet wil in geval van nood snel gas uit een gesloten Gronings gasveld halen, maar dat is technisch niet haalbaar, zegt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De processen zijn volgens de NAM niet ingericht om na lang stilstaan zomaar weer op te starten.
"Je kunt er in geval van nood niet op rekenen dat je op tijd paraat staat", zegt een woordvoerder van het bedrijf na eerdere berichtgeving van de Volkskrant.
Niet te combineren
Het kabinet wil de winning snel kunnen opstarten als de leveringszekerheid van gas in het gedrang komt, maar wil tegelijkertijd de gaskraan in Groningen, inclusief de zogenoemde waakvlam, per 1 oktober van dit jaar volledig dichtdraaien.
De twee vallen niet te combineren, zegt de NAM. "Als Groningen niet meer nodig is moet je sluiten. Als het wel nodig is moet je warm blijven draaien", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Oftewel: de waakvlam moet dan aanblijven.
Voor die waakvlam wordt een kleine hoeveelheid gas gewonnen en blijft een winningslocatie op minimale kracht draaien. Op aandringen van het kabinet test de NAM deze zomer hoe snel een eenmaal gesloten locatie weer op die waakvlam kan worden gezet.
Bewerkelijk
Het opnieuw opstarten is bewerkelijk en kan de leveringszekerheid van gas in gevaar brengen, zegt de NAM, die de kritiek ook deelde met demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.
Volgens Rene Peters, gastechnoloog bij onderzoeksbureau TNO, duurt het opstarten langer dan aanvankelijk werd gedacht. Als een gasput eenmaal is afgedicht kan het zo twee weken duren voordat je weer kunt produceren, zegt hij in gesprek met RTL Z.
"Dat is veel te lang als er bijvoorbeeld een strenge winter is en er snel meer gas nodig is", zegt hij. Bij een waakvlam kan er binnen een dag worden geschakeld, zegt hij.
Buffers goed gevuld
Is dat snel kunnen schakelen nog nodig? De buffers zijn goed gevuld, op dit moment voor zo’n 88 procent, zegt Peters. Ook hebben we nog voorraden elders en wordt er sinds enige tijd bijvoorbeeld ook meer vloeibaar gemaakt gas, lng, uit het buitenland gehaald.
We hebben kortom veel opties, maar bij een strenge winter kan het evengoed spannend worden, zegt Peters. "Omdat de lng-markt beperkt is en er op dit moment weinig nieuwe productiecapaciteit bijkomt, terwijl de vraag uit China weer aantrekt."
Back-up nodig
Zeker voor komende winter kan een back-up uit Groningen nog handig zijn, denkt hij. "Grote kans dat het niet nodig is, maar zekerheid is voor alle Nederlanders van belang."
Vijlbrief zelf zegt nog steeds van plan te zijn om de gaswinning volledig te stoppen en wil de resultaten van de tests van de NAM verder afwachten.
"Als er heel koud weer voorspeld is, gaan we het proces starten om op te starten naar de waakvlam, dat kan twee weken van tevoren", vult zijn ministerie aan. "Daarnaast is Groningen alleen nodig als het koud weer is én er bijvoorbeeld een gasberging uitvalt. Daarom starten we op bij voorspelling koud weer, voor als in dat geval ook een berging zou uitvallen."