Na diep coronadal nu weer bijna 8000 Airbnb's in Amsterdam
Ooit waren het er ruim 18.000, toen kwam de coronacrisis en daalde het aantal Airbnb's in Amsterdam naar minder dan 3000, maar nu leeft het platform weer op in de hoofdstad. Toeristen hebben inmiddels de keuze uit 7831 verschillende Airbnb's in de stad.
Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam waar BNR over bericht. Zo'n driekwart van de 7831 aangeboden accommodaties op Airbnb in de stad zijn volledige woningen.
Ook duurder
Niet alleen zijn er weer meer Airbnb's dan tijdens de coronacrisis, de accommodaties zijn ook flink in prijs gestegen. Volgens BNR kost een overnachting in Amsterdam gemiddeld 241 euro. Dat is 22 procent meer dan vorig jaar.
Dat er weer bijna 8000 accommodaties op Airbnb worden aangeboden, roept de vraag op of de regels wel worden nageleefd. Amsterdam deed er alles aan om de verhuur aan banden te leggen. Verhuurders moeten sinds 2021 een vergunning aanvragen en mogen hun woning nog maar 30 dagen per jaar verhuren.
Of er veel woningbezitters zijn die zich niet aan deze regels houden, is niet duidelijk. Fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, Lian Heinhuis, zegt tegen BNR dat 'Airbnb daar geen openheid van zaken over wil geven'.
'Begon als sympathiek concept'
In de Verenigde Staten worden de regels voor Airbnb nóg verder aangescherpt dan in Amsterdam. Sinds vorige maand mag je als verhuurder in New York alleen nog de woning adverteren waar je zelf op dat moment ook bent. Huurders delen de ruimte dus met de verhuurder. Amsterdamse linkse fracties onderzoeken of zo'n maatregel ook hier mogelijk is.
"Airbnb begon als een sympathiek concept en is uitgegroeid tot iets problematisch, waar we als gemeente ondanks de regelgeving weinig grip op hebben", zegt Heinhuis tegen BNR.
Reactie Airbnb
In een officiële reactie zegt een woordvoerder van Airbnb dat bedrijf zich 'in Amsterdam aan de regels houdt en alleen geregistreerde verhuurders of verhuurders met een ontheffing toe'laat op het platform'. "Verhuur is een economische levensader voor veel Nederlanders. 20 procent van de verhuurders in Nederland zegt dat het extra inkomen hen helpt bij het betalen van hun huis en de stijgende kosten van levensonderhoud."