'Ik wil met Pieter'

Omtzigt zwijgt over gewenste coalitie, onthult dinsdag verkiezingsprogramma

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Freek van den BerghOmtzigt zwijgt over gewenste coalitie, onthult dinsdag verkiezingsprogramma
RTL

Pieter Omtzigt onthult dinsdag het verkiezingsprogramma van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Hij zei dat gisterenavond tijdens het televisiedebat bij College Tour. Met wie hij eventueel zou willen regeren, wilde Omtzigt niet zeggen. Caroline van der Plas deed daar veel minder geheimzinnig over.

Voor het debat waren ook Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) uitgenodigd. Omtzigt is de enige die zijn verkiezingsprogramma nog niet openbaar heeft gemaakt.

Van der Plas: 'Ik wil met Pieter'

De vraag wie zijn voorkeur heeft als coalitiepartner, ontweek de oprichter van NSC. Hij wilde alleen kwijt dat hij op het gebied van bestaanszekerheid zich 'meer verwant voelt' met GroenLinks-PvdA en de BBB. "Als het op migratie aankomt, denk ik dat er met de VVD iets makkelijker zaken te doen zijn."

Toen dezelfde vraag even later gesteld werd aan Caroline van der Plas van BBB, wond zij er geen doekjes om: "Ik wil met Pieter."

Volgens de peilingen maakt Omtzigt, die eerder uit het CDA stapte, kans de grootste te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Of hij in dat geval zelf premier wil worden, wilde hij ook nog niet vertellen. Hij benadrukte opnieuw dat dit niet zijn ambitie is en dat hij het belangrijker vindt de veranderingen te bewerkstelligen die volgens hem nodig zijn. "De stoel is niet mijn doel." Maar tegelijkertijd sloot hij niets uit.

Hoe Pieter Omtzigt in no-time zijn kieslijst uit de grond stampte
Lees ook

Hoe Pieter Omtzigt in no-time zijn kieslijst uit de grond stampte

In hetzelfde debat moest Frans Timmermans zich tegen de andere drie verdedigen voor zijn standpunt dat Nederland geen nieuwe kerncentrales moet krijgen. "Niet haalbaar en betaalbaar", zei Timmermans.

Praten over vrede

"Grote onzin", reageerde Van der Plas. Volgens haar neemt Timmermans dat standpunt in onder druk van de achterban van GroenLinks. Yeşilgöz zei daarop dat kernenergie een 'mooi onderdeel' kan zijn van de energiemix. Omtzigt zei dat het goed is om terug te kunnen vallen op kernenergie als er weinig wind en zon zijn.

Ook de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza kwam ter sprake. Timmermans sprak de hoop uit op een snel staakt-het-vuren. Ook vindt hij dat de Palestijnen en Israël uiteindelijk om tafel moeten gaan zitten om te praten over vrede. Hamas moet daar geen stoel krijgen, zegt hij, omdat die partij zich met de bloedige aanval van twee weken geleden 'buiten de discussie' heeft geplaatst.

Lees meer over
Dilan YesilgozPieter OmtzigtCaroline van der PlasFrans TimmermansNSC [Nieuw Sociaal Contract]GroenLinks-PvdABoerBurgerBeweging [BBB] VVDVerkiezingsdebatTweede Kamerverkiezingen