Veel specialisten

Hoe Pieter Omtzigt in no-time zijn kieslijst uit de grond stampte

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoe Pieter Omtzigt in no-time zijn kieslijst uit de grond stampte
RTL

Pieter Omtzigt heeft de kandidaten voor zijn nieuwe partij gepresenteerd. Wat valt op aan die lijst, hoe positioneert Omtzigt zich en hoe zit het met het partijprogramma? We zetten het voor je op een rijtje.

1. Wat valt op aan de lijst?

Wat niet verrassend is, is dat er veel oud-CDA’ers op de lijst staan. Dat is immers de oude partij van Omtzigt. Nummer twee Nicolien Vroonhoven was in het verleden Tweede Kamerlid, net als de nummer zes Eddy van Hijum, en de nummer 11, Wytske Postma. Ook Olger van Dijk, Sander van Waveren en Diederik Boomsma waren lokaal actief voor het CDA.

Maar de partij heeft ook aantrekkingskracht op leden van andere partijen. Zo staat ook oud-VVD-Kamerlid Folkert Idsinga en wethouder Aant Jelle Soepboer van de Fryske Nationale Partij op de lijst.

NSC doet overal mee, Omtzigt zwijgt nog over premierskandidaat
Lees ook

NSC doet overal mee, Omtzigt zwijgt nog over premierskandidaat

2. Staan er voldoende mensen op die een breed publiek aantrekken?

Het aantrekken van een breed publiek is waarschijnlijk niet het belangrijkste doel van de kieslijst. Dat lijkt met lijsttrekker Pieter Omtzigt wel goed geregeld. Maar wat opvalt dat er met deze kandidaten veel specialiteiten zijn vertegenwoordigd.

Zo is de nummer drie een rechter, de nummer vier een oud-diplomaat, de nummer vijf een oud-topambtenaar die tevergeefs het toeslagenschandaal bij het ministerie aankaartte, de nummer acht is een pensioenspecialist en de nummer tien een corporatiebestuurder die zich ook al jaren inzet voor armoedebestrijding. Maar dat is aan de andere kant niet ongebruikelijk voor politieke partijen.

3. Hoe hebben mensen kunnen kiezen voor een partij zonder verleden en partijprogramma?

Vorige maand kwam Omtzigt al wel met een stuk met grondbeginselen en een veertig pagina’s tellend stuk over de politieke lijn. En Omtzigt is ook geen onbeschreven blad. Hij schreef een boek en spreekt over zijn ideeën in talkshows en in het parlement. Of zoals de partij het zelf verwoordt: 'De partij bouwt voort op het politieke werk van Pieter Omtzigt in de afgelopen jaren'.

Daarnaast moet een nieuwe partij ergens beginnen natuurlijk. Een van de redenen dat het verkiezingsprogramma nog niet af is, is dat de kandidaten nog de gelegenheid krijgen om hun inbreng te leveren.

4. Hoe heeft hij het voor mekaar gekregen in zo’n korte tijd zo'n lijst te presenteren?

Door heel hard te werken. Het is inderdaad knap wat Omtzigt en zijn team in korte tijd voor elkaar hebben gekregen. De partij kreeg hulp van veel ervaren hr-mensen. En ze hebben uitgebreid met kandidaten gesproken, drie rondes.

5. Aan welke kant van het politieke spectrum bevindt NSC zich?

Je kan de nieuwe partij van Omtzigt omschrijven als sociaal-conservatief, net als Omtzigts oude partij het CDA. Het is een partij iets rechts van het midden.

6. Wie is de premierskandidaat?

Dat is nog niet bekend. Dat komt op een later moment.

7. Waarom is die er niet?

De partij is in no-time uit de grond gestampt, dus ook wel begrijpelijk dat ze het, zoals Omtzigt het zelf zegt, stap voor stap te doen.

Het komt ze misschien ook wel goed uit. NSC is nu al gebleken, een meester in het regisseren van de media-aandacht. Elk medium had gisteren een gedeelte van de kieslijst gekregen, met kandidaten van NSC, passend bij dat medium.

Lees meer over
Pieter OmtzigtNSC [Nieuw Sociaal Contract]Tweede KamerverkiezingenTweede Kamer