Verkiezingen

2400 sollicitanten voor kandidatenlijst partij Omtzigt

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP2400 sollicitanten voor kandidatenlijst partij Omtzigt
RTL

Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, heeft 2400 sollicitaties ontvangen voor de Tweede Kamerlijst. Dat laat de partij weten op X, voorheen Twitter.

"Dit aantal overtrof alle verwachtingen", schrijft de partij. "Het laat zien dat er veel belangstelling is voor onder andere onze concrete plannen voor bestaanszekerheid en goed bestuur."

Vanwege het grote  aantal sollicitaties zegt de partij meer gesprekken te moeten voeren dan gepland. Wie er uiteindelijk op de lijst komen, wordt 'over een paar weken' duidelijk.

9 oktober

De partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben tot uiterlijk 9 oktober om een kandidatenlijst in te dienen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Verschillende peilingen wijzen uit dat Omtzigt met zijn partij in één klap tientallen zetels binnen kan halen. Nieuw Sociaal Contract (NSC) spreekt kiezers aan van links tot rechts, zien onderzoekers. I&O Research denkt dat de partij 31 zetels kan behalen als er nu verkiezingen zijn; EenVandaag en Ipsos gaan uit van 27 zetels.

Niet te groot

Omtzigt wil desalniettemin voorkomen dat hij met een 'onverantwoord' groot aantal zetels de Kamer in komt. Dat kan zijn partij instabiel maken, vreest hij. De manier waarop hij dit wil doen, is nog niet duidelijk.

Peiling: Omtzigt kan rekenen op 31 zetels, CDA op slechts 3
Lees ook

Peiling: Omtzigt kan rekenen op 31 zetels, CDA op slechts 3

De leider van Nieuw Sociaal Contract zou kunnen besluiten om niet in alle kieskringen mee te doen en zo het aantal zetels dat hij kan behalen in te perken.

Lees meer over
Pieter OmtzigtNSC [Nieuw Sociaal Contract]Tweede Kamerverkiezingen