Eerder nog 46 zetels

Peiling: Omtzigt kan rekenen op 31 zetels, CDA op slechts 3

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPeiling: Omtzigt kan rekenen op 31 zetels, CDA op slechts 3
RTL

Pieter Omtzigt zet met deelname aan de verkiezingen met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) het politieke speelveld op zijn kop, is de verwachting volgens een peiling van I&O Research. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou zijn Nieuw Sociaal Contract op maar liefst 31 zetels kunnen rekenen.

De partij is een aantrekkelijk alternatief voor 'een bonte verzameling aan kiezers van links tot rechts'. In de nieuwste peiling van I&O Research zakt het CDA, de partij waar Omtzigt tot twee jaar terug nog deel van uitmaakte, nog verder weg. De partij zou nog maar drie zetels overhouden. In 2021 haalde het CDA nog 15 zetels.

Wat Pieter Omtzigt voor ogen heeft, wordt heel lastig: 'Er zijn grote risico's'
Lees ook

Wat Pieter Omtzigt voor ogen heeft, wordt heel lastig: 'Er zijn grote risico's'

De verkiezingen zijn pas over een kleine drie maanden en de campagne moet nog losbarsten. Het is ook de vraag of de ongekende populariteit van Omtzigt tot die tijd blijft.

Eerder 46 zetels

Eerder nog zou Omtzigt op 46 zetels kunnen rekenen volgens een peiling. Een deel van die kiezers zegt nu naar een andere partij te neigen omdat er nog veel onduidelijk is over de standpunten van Omtzigts NSC. Omtzigt zei eerder al tegen RTL Nieuws dat hij 'verantwoord wil groeien'. Op hoeveel zetels hij mikt, wilde hij niet vooruitlopen, zo vertelt hij in onderstaande video:

Omtzigt wil zo groot mogelijk: 'Maar niet zo snel mogelijk'.

Na Omtzigt is de combinatie van PvdA en GroenLinks de grootste volgens de peiling, met 28 zetels. De VVD zakt naar 22 zetels. De BoerBurgerBeweging, die bij de Provinciale Statenverkiezingen een monsterzege boekte en eerder op 21 zetels stond in de peiling van I&O Research, houdt daar nu 13 zetels van over.

79 procent heeft vertrouwen

Eerder deze week bleek uit een peiling van het RTL Nieuwspanel dat Omtzigt het meeste vertrouwen krijgt van kiezers. 79 procent heeft vertrouwen in hem.

VVD-leider Yeşilgöz kan rekenen op steun van 60 procent en Caroline van der Plas krijgt van 56 procent het vertrouwen. Omtzigt, Yeşilgöz en Van der Plas zijn de enige drie politici die op het vertrouwen van een meerderheid van de kiezers kunnen rekenen.

Lees meer over
Pieter OmtzigtCDAPolitiek