Oorlog Israël en Hamas

VN-resolutie over staakt-het-vuren ging Nederland te ver: 'Recht op zelfverdediging ontbrak'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVN-resolutie over staakt-het-vuren ging Nederland te ver: 'Recht op zelfverdediging ontbrak'
RTL

Nederland heeft vrijdag expres niet meegestemd over een resolutie van de Verenigde Naties die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. De resolutie ging Nederland te ver, omdat het recht op zelfverdediging van Israël ontbrak, zegt demissionair premier Rutte tegen RTL Nieuws. Verschillende Tweede Kamerleden spreken er schande van.

Lilian Marijnissen van de SP noemt het 'lafheid' en Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt het 'beschamend' dat Nederland zich onthield van stemming. Het Kamerlid van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan de demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ook hulporganisatie Save the Children uitte kritiek.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Anders geen toekomst voor Israël'

Rutte: "Nederland heeft zich onthouden van stemming omdat de resolutie te veel oproept tot een staakt-het-vuren en dat betekent dat Israël zich niet kan verdedigen" , zei demissionair premier Rutte gisteren tegen RTL Nieuws. Wij vinden dat Israël zich wel moet kunnen verdedigen. Er is anders geen toekomst voor Israël."

"Op de korte termijn niet als ze er niet in slagen een afschrikking te herstellen tegen terroristen, Hamas in dit geval, maar ook Hezbollah en Islamic Jihad. En op de langere termijn niet als er niet uiteindelijk een zelfstandige veilige Palestijnse staat komt naast een veilig Israël."

Nederland onthield zich van stemming en stemde ook niet tégen de VN-resolutie omdat er, zo zegt Rutte, ook heel veel elementen goed waren aan de resolutie.

120 stemmen voor en 14 tegen

De resolutie van Jordanië werd aangenomen met 120 stemmen voor en 14 tegen, waaronder die van Israël en de Verenigde Staten. Nederland onthield zich dus van stemming, net als 44 andere landen.

De resolutie eist ook dat alle partijen zich aan het internationale humanitaire recht houden. Israël en Hamas moeten alle nodige hulp ongehinderd toegang geven tot de Gazastrook. Bovendien wordt opgeroepen tot de 'onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating' van alle burgers die als gijzelaar gevangen worden gehouden. Hamas nam bij de verrassingsaanval op 7 oktober meer dan tweehonderd mensen gevangen.

Israël reageerde verontwaardigd en noemde de uitslag van de stemming 'een schande', omdat het land naar eigen zeggen bezig is met zelfverdediging. "Dit is een donkere dag voor de VN en voor de mensheid", zei de Israëlische ambassadeur bij de VN. De Palestijnse ambassadeur verwelkomt de resolutie juist, maar zegt tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om de oorlog te stoppen. Ook Hamas is blij dat de resolutie voor een humanitair staakt-het-vuren is aangenomen. De resolutie is juridisch niet-bindend.

Rutte erkent na opmerking Yeşilgöz: te lang doorgegaan als premier
Lees ook

Rutte erkent na opmerking Yeşilgöz: te lang doorgegaan als premier

Lees meer over
Mark RutteVNIsraël