Niet effectief meer

Rutte erkent na opmerking Yeşilgöz: te lang doorgegaan als premier

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© RTL NieuwsRutte erkent na opmerking Yeşilgöz: te lang doorgegaan als premier
RTL

Demissionair premier Mark Rutte vindt dat hij te lang is gebleven als premier. Hij beaamt een opmerking van de huidige VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die in een interview zei dat Rutte na de coronacrisis had moeten stoppen.

Als interviewer Ron Fresen, voormalig politiek verslaggever van de NOS, hem vraagt of hij ook vindt dat hij te lang is doorgegaan, beantwoordt hij volmondig met 'ja'. De huidige demissionair premier reageert in een interview met Den Haag FM op een uitspraak van Yeşilgöz. 

'Met de kennis van nu' vindt zij, op dit moment minister van Justitie en Veiligheid, dat haar partijgenoot het leiderschap van de partij en het premierschap eerder had moeten overdragen. Rutte is sinds oktober 2010 de premier, en daarmee de langstzittende ook. 

Rutte: effectiviteit neemt af

Yeşilgöz zegt in een interview met het AD dat zij, - als ze premier wordt - maar maximaal acht jaar deze functie zou vervullen. "Je merkt dat als je dit lang doet de effectiviteit afneemt", erkent Rutte. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als tweede reden dat het beter was geweest om eerder te vertrekken noemt Rutte de schandalen tijdens zijn premierschap, de manier waarop is omgesprongen met de bevingsschade door gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire. Als eindverantwoordelijke is het 'logisch dat het aan me kleeft', zegt hij. En dat dwong hem ertoe om compromissen te sluiten. "En dat gaat ten koste van je eigen cluppie", doelend op de VVD. 

De derde reden is de fysieke en mentale weerslag die het premierschap met zich meebrengt. "Je moet de hele dag scherp zijn", aldus Rutte. 

Rutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek
Lees ook

Rutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek

Rutte kondigde op 10 juli - na de val van zijn vierde kabinet - aan dat hij niet nog eens als lijsttrekker aan de verkiezingen zou meedoen. Daarmee kwam een einde aan zijn lange politieke carrière. Daarvan was hij 17 jaar lang leider van de VVD, en 13 jaar premier van Nederland. 

In het interview laat de scheidend premier ook voor het eerst iets los over zijn toekomst. Hij ontkende de geruchten altijd, maar heeft inmiddels toch wel interesse in een internationale functie. "Niet zo mooi als wat ik nu doe, maar het een paar jaar de kans geven, in een periode waarin grote spanningen zijn, dan is zo'n rol heel interessant", zegt Rutte.

Functie bij de NAVO

Hij heeft vooral wel oren naar de topfunctie bij de NAVO, waar de Noor Jens Stoltenberg al langer zit dan de oorspronkelijke termijn. Het gaat om de positie van secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap. Maar, hij gaat er niet voor lobbyen, zegt Rutte. "Maar zou er zoiets op me afrollen, dan ja."

De andere twee internationale topfuncties waar zijn naam in het verleden vaak mee in verband werd gebracht, vallen voor hem af. Voorzitter van de Europese Raad, nu vervuld door de Belg Charles Michel. Maar dat is een parttime functie, dus die wil Rutte niet.

Het voorzitterschap van de Europese Commissie als opvolger van Ursula von der Leyen wordt ook lastig, denkt hij, omdat niet van de politieke partij is die nu aan de beurt is om een kandidaat voor deze functie te leveren. 

Mocht het niet lukken met een internationale functie, dan blijft hij in ieder geval lesgeven in Den Haag. We gaan hem in ieder geval niet terugzien als commissaris of toezichthouder, zegt hij. "Of speeches houden via de Speakers Academy over mijn tijd als premier. Dat lijkt me allemaal heel treurig."

Lees meer over
Mark RutteDilan YesilgozVVDTweede Kamerverkiezingen