Leiders NAVO-landen bijeen

NAVO-top in 2025 voor het eerst in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APNAVO-top in 2025 voor het eerst in Nederland
RTL

De NAVO-top van 2025 zal in Nederland worden gehouden. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het wordt de eerste keer dat Nederland de top organiseert.

In welke stad de top gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Naar een NAVO-top komen zeker 32 leiders van NAVO-landen, maar die komen niet alleen. Bij de NAVO-top in Litouwen zijn 48 delegaties met in totaal 2400 deelnemers. Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Rishi Sunak zijn daar aanwezig. De Oekraïense president Zelensky en de Zweedse premier Kristersson zijn te gast.

Zweden wordt NAVO-lid, Turkije staakt verzet
Lees ook

Zweden wordt NAVO-lid, Turkije staakt verzet

Nederland heeft dit jaar demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Kajsa Ollongren van Defensie afgevaardigd.

Hard voor gelobbyd

"Nederland heeft hier hard voor gelobbyd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "We hadden nog nooit een NAVO-top georganiseerd en 'waren weleens aan de beurt', zo vond Den Haag. Nederland vindt het belangrijk om eens in de zoveel tijd een internationale top te organiseren."

De laatste keer dat Nederland dat deed, was in 2014. Toen was in het World Forum in Den Haag de Nuclear Security Summit. 58 regeringsleiders spraken daar over de beveiliging van nucleair materiaal tegen terroristen, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische leider Vladimir Poetin en China's eerste man Xi Jinping.

Lees meer over
NAVO