Vlak voor NAVO-top

Zweden wordt NAVO-lid, Turkije staakt verzet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zweden wordt NAVO-lid, Turkije staakt verzet
RTL

Turkije stopt met het verzet tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat maakt NAVO-topman Jens Stoltenberg bekend na koortsachtige onderhandelingen vlak voor de tweedaagse NAVO-top in Litouwen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vraagt het Turkse parlement om met het lidmaatschap van Zweden in te stemmen.

"Dit is een doorbraak", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In mei 2022 vroegen Zweden en Finland het lidmaatschap samen aan. Bijna alle bondgenoten, zoals Nederland, waren razendsnel met de goedkeuring. Maar Turkije bleef treuzelen. Dat is nu voorbij."

Meerdere eisen

Erdoğan kwam het afgelopen jaar met allerlei eisen. Zo beklaagde Turkije zich erover dat Zweden te weinig zou doen tegen de Koerdische PKK, die ook volgens de EU en de VS een terroristische organisatie is. Jarenlang konden aanhangers van de PKK hun toevlucht zoeken in Zweden. 

Zweden nam daarop een anti-terrorismewet aan, waardoor PKK-aanhangers makkelijker kunnen worden vervolgd. Afgelopen donderdag is in Zweden voor het eerst een PKK-aanhanger veroordeeld, wegens financiering van terrorisme.

Ook vandaag kwam Erdoğan nog met een eis: de Turkse president vond dat een Zweeds NAVO-lidmaatschap gekoppeld moest worden aan het EU-lidmaatschap van Turkije. Lambie: "In een nieuwe verklaring belooft Zweden om Turkije te steunen in het vastgelopen toetredingsproces voor de EU. En Zweden en Turkije willen een betere handelsrelatie opbouwen."

Ook EU-president Michel sprak met Erdoğan. Hij deed een toezegging om de relaties te hernieuwen. "Het is onduidelijk wat dat precies betekent. De relaties tussen de EU en Turkije zijn flink bekoeld en het toetredingsproces staat al jaren in de ijskast."

Toetreding

Ook Hongarije had het Zweedse lidmaatschap nog niet goedgekeurd, zegt Fons Lambie. "Maar volgens diplomatieke bronnen wil Hongarije niet als laatste land overblijven met het verzet tegen toetreding."

De toetreding is goed nieuws voor andere NAVO-bondgenoten, die stellen dat hun veiligheid wordt bevorderd door toetreding van Zweden. Onder meer de verdediging van Finland en de Baltische landen zou makkelijker worden.

Na de bekendmaking van het nieuws werd onderstaande foto gedeeld:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
NAVOLitouwen