Einde van een tijdperk

Rutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPRutte ging van crisis naar crisis; betrokkenen over zijn vertrek
RTL

Het einde van een tijdperk. Mark Rutte stopt als premier en kreeg in die dertien jaar crisis op crisis voor zijn kiezen. De ramp met de MH17, de coronacrisis en de toeslagenaffaire. Vijf betrokkenen over zijn aanstaande vertrek, de gevolgen en herinneringen.

Piet Ploeg: 'Heel spijtig voor nabestaanden MH17'

"Dat Rutte straks stopt, is erg naar voor de MH17-nabestaanden. Heel spijtig. Rutte heeft zich vanaf dag één voor hen ingezet. Hij was altijd benaderbaar, heeft problemen opgelost en alles gedaan om het strafrechtelijk onderzoek te faciliteren", zegt Piet Ploeg, voorzitter bij Stichting Vliegramp MH17.

"In alle gesprekken toonde hij emotionele betrokkenheid. Gemeend. Vanuit zijn hart. Ik zie hem nog staan, daags na de ramp, tijdens de eerste bijeenkomst in Nieuwegein. Tegenover 1500 nabestaanden. Hij was degene die alle emoties - van woede tot verdriet - zo goed wist te handelen. Het raakte hem echt. Hij heeft ons echt kunnen helpen. Wij grepen nooit mis met hem. Ja, we gaan hem missen."

Susan Top: 'Voor Groningen had hij dit niet over'

"Er ligt een vernietigend rapport over Groningen maar Rutte wilde daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen. Voor Groningen wilde hij onderdeel zijn van de oplossing, maar dacht niet aan opstappen. Voor het asieldossier heeft hij blijkbaar wél zijn politieke verantwoordelijkheid over", zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

"Rutte heeft grote steken laten vallen, maar we hopen dat hij én het demissionaire kabinet tot die tijd zich voor Groningen in blijft zetten. Dan kan hij nog een beetje respect terugverdienen.

Of zijn opvolger het beter gaat doen? Dat is te vroeg om te zeggen. Ik heb Rutte meerdere keren gesproken. Het was zeker geen hork, maar altijd perfect getraind en hij wist altijd zo goed zijn woorden te vinden. Maar echt tot hem doordringen, ik vond dat maar moeilijk." 

Susan Top
Susan Top

Alexander Pechtold: 'Het maakt me verdrietig'

"Mark Rutte is een premier geweest die jarenlang alles heeft gegeven voor het land. Zijn uithoudingsvermogen, inzet, zijn loyaliteit: gigantisch. Ik merk dat het nieuws me verdrietig maakt. We spreken al in de verleden tijd, maar Rutte gaat natuurlijk nog een tijd door en dat gaat hij keurig doen hoor. Kundig en bekwaam, zoals we dat van hem gewend zijn", zegt de voormalig D66-leider. 

"Hij heeft veel crisissen doorgemaakt en ook weten op te lossen. Hoogtepunt voor mij was het sluiten van het Lenteakkoord (2012). Middenin de economische crisis, waarbij de banken omvielen. Het kabinet wist onder Rutte een deal te maken om de economische crisis het hoofd te bieden, samen met de coalitie en oppositie."

"Of ik verrast ben over zijn besluit? Nee, ik zag vanaf woensdag al een ongeluk in slow motion waarbij Rutte zichzelf op de achterbank had gezet en het stuur niet meer in handen had. Was het vermoeidheid, laksheid of iets anders? We zullen het nooit precies weten. Iedereen heeft nu een mening over hem, maar iedereen moet zichzelf eerst afvragen: 'Zou ik dit kunnen? En zo lang kunnen volhouden?' Ik roep een ieder op dat eerst goed te bedenken."

Rutte en Pechtold in 2015
Rutte en Pechtold in 2015

Toeslagenouder Mariëlle: 'Goed dat hij vertrekt'

"Ik ben blij dat Rutte vertrekt", zegt toeslagenouder Marielle Nijland. Er is veel misgegaan onder zijn bewind en onder hem zijn er zoveel ouders slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Ook ik, ik ben 60.000 euro kwijtgeraakt. Dat geld heb ik inmiddels terug, maar de gevolgen zijn er nog altijd. Mijn gezin is nog altijd ontwricht."

"Ik hoop op een nieuw kabinet, met een premier die de menselijke maat vooropstelt. Er moet een frisse wind komen. Of dat gaat gebeuren? Afwachten. Ik hoop dat in de tussentijd de afhandeling van de schade wel doorgaat. Maar ik ben daar nog niet van overtuigd. Ik ben bang dat het gaat stagneren. Ik hoop het echt niet."

Rutte met groep demonstrerende toeslagenouders (2021)
Rutte met groep demonstrerende toeslagenouders (2021)

Diederik Gommers: 'Rutte heeft ons door de coronacrisis gesleept'

"Tijdens de coronacrisis was ik onder de indruk van zijn enorme talent: goed luisteren naar mensen en daarna op basis van de inhoud zaken doen. Hij wist de boel én het land bij elkaar te houden", zegt intensivist Gommers. 

"Ik weet nog goed dat ik was uitgenodigd in het Torentje om te praten over de ic-bedden. Wat me meteen opviel: de enorme hoeveelheid positieve energie van deze man. Daarvan heb ik zoveel geleerd. Als je iemand aandacht geeft en positieve energie geeft, dan gaat iemand opgewekt en vol energie van weg. Ik heb dit van hem geleerd en mezelf dit nu ook als managementdoel opgelegd."

"Rutte zag in de coronatijd altijd weer een oplossing. Hij heeft Nederland op sleeptouw genomen en ons allemaal door de coronacrisis gesleept. Daar mogen we hem dankbaar voor zijn."

Diederik Gommers. © ANP
Diederik Gommers.