Gijzelaars ruilen voor 4500 Palestijnse gevangenen? Druk op Israël neemt toe
Naar schatting 229 Israëliërs worden sinds 7 oktober in de Gazastrook gegijzeld gehouden door Hamas. De druk op de Israëlische regering om alles op alles te zetten om ze vrij te krijgen, neemt toe. Al zijn er ook families van gijzelaars die een gevangenenruil niet steunen.
Hamas maakte afgelopen weekend bekend bereid te zijn alle gegijzelden over te dragen in ruil voor de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen in Israël. Volgens de laatste cijfers zitten er 4500 Palestijnen vast in gevangenissen in Israël. Hamas heeft 229 gijzelaars in handen. Vandaag publiceerde Hamas een video waarin drie vermeende gijzelaars te zien zijn, om zo de druk op Israël te verhogen.
Het Israëlische leger noemt de wens van Hamas 'psychologische terreur'. "De Israëlische regering zegt: wij laten ons niet onder druk zetten. Dat is precies wat Hamas wil, dat wij buigen voor hen", legt verslaggever Pepijn Nagtzaam uit. Hij doet vanuit Israël verslag over de oorlog tussen Israël en Hamas.
Geen toezeggingen
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had afgelopen weekend een ontmoeting met vertegenwoordigers van familieleden van de gijzelaars, die protesteerden bij het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv. Die eisten van hem tekst en uitleg over hoe de regering denkt ze vrij te krijgen. Netanyahu kon geen toezeggingen doen, maar zei 'elke optie' te onderzoeken.
Een grote groep families van de gijzelaars heeft zich verenigd onder de naam The Hostages and Missing Families Forum. Vanwege 'de absolute onzekerheid over het lot van hun naasten' zijn ze boos dat Israël de aanvallen op Gaza opvoert. In een statement zeggen de families: "Niemand van het oorlogskabinet heeft de moeite genomen om de familie te vertellen wat een grondoffensief betekent voor het lot van de 229 gegijzelden."
Steun voor deal
De families kunnen rekenen op steeds meer steun. Giora Eiland, oud-generaal binnen het Israëlische leger, heeft openlijk laten weten voorstander van een gevangenenruil te zijn.
Ook de Israëlische krant Haaretz heeft het standpunt ingenomen dat de gijzelaars op de eerste plaats moeten komen. "De Staat heeft niet het mandaat om 229 mensen op te offeren." Israël moet alle Palestijnse gevangenen vrijlaten, schreef de krant gisteren in een statement. "Onmiddellijk. Vandaag."
Verslaggever Pepijn Nagtzaam was vandaag aanwezig bij een demonstratie in Israël. "Mensen zijn wel echt heel erg kwaad", vertelt hij. "Ze hebben het gevoel dat de regering onvoldoende doet om gijzelaars vrij te krijgen en beschuldigen de regering ervan dat het alleen gefocust is op het redden van het eigen hachje."
De demonstranten riepen de regering op om te stoppen met het bombarderen van Gaza, vrede te sluiten en de gevangenen te ruilen. "Ze moeten alles doen om te zorgen dat onze familieleden thuiskomen", vertelden demonstranten aan Nagtzaam.
Hamas claimt dat er door de Israëlische bombardementen vijftig gijzelaars om het leven zijn gekomen, maar toonde daar geen bewijs van.
Overigens zijn er volgens The Guardian ook families die een gevangenenruil niet steunen. Zij steunen het offensief van het Israëlische leger en wijzen erop dat er militanten die bij een gevangenenruil in 2011 werden vrijgelaten, betrokken waren bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.
Onderhandelingen
The Financial Times meldt Qatar bemiddelt tussen Israël en Hamas. Er vinden onderhandelingen plaats tussen beide partijen over een gevangenenruil. Een woordvoerder van de Al-Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas, zegt zelfs in een videoboodschap dat zijn beweging dicht bij een akkoord was met Israël, totdat Israël die mogelijkheid 'uitstelde'.
"Ze zijn nog steeds aan het praten. Ze luisteren", zegt een bron binnen het onderhandelingsteam. Maar er zou volgens deze bron geen doorbraak op handen zijn.