Ze werd het beeld van gruwelijkheden Hamas: nu doen vrienden ontvoerde Noa emotionele oproep
'Vermoord me niet, alsjeblieft', waren de laatste woorden van Noa Argamani (26), die op 7 oktober werd gegijzeld door Hamas-militanten. 25 dagen hebben familie en vrienden niets van haar gehoord, toch houden ze hoop. "Mijn vriendin zit onder de grond. Ik moet haar helpen."
Twee vrienden van haar studie, Ofir en Amit, houden de poster met daarop Noa's gezicht omhoog. Op de ene poster zie je Noa lachend op vakantie, op de andere poster zie je haar in doodsangst op de motor met Hamas-militanten.
Beelden van Noa's ontvoering gingen de wereld over. Noa schreeuwde: 'Vermoord me niet, alsjeblieft', toen ze werd meegenomen op de motor. Ze werd gescheiden van haar vriend Avinatan, die ook is ontvoerd.
Bekijk hier de schokkende beelden van de ontvoering:
De terreuraanval van Hamas op 7 oktober kostte aan 1400 Israëliërs het leven. Bij het Supernova-festival in het zuiden van Israël, waar Noa en Avinatan ook waren, vielen 260 doden.
'Internationaal probleem'
Ofir en Amit zijn in Nederland om aandacht te vragen voor Noa, omdat haar ontvoering 'een internationaal probleem is'. Ook familieleden van vier andere gegijzelden zijn aanwezig. De persbijeenkomst vindt plaats in het gebouw van CIDI, een organisatie die opkomt voor het recht van Israël en het Joodse volk op een veilig bestaan.
"We hebben samen techniek gestudeerd, zo kennen we elkaar", zegt Ofir. Hij omschrijft Noa als een vrolijk en vriendelijk persoon, die veel om haar vrienden en familie geeft. "De afgelopen tijd zorgde ze alleen maar voor haar moeder die ernstig ziek is. Ze deed alles voor haar."
Noa's moeder heeft hersenkanker in een vergevorderd stadium. Om die reden doen Ofir en Amit het woord namens de familie. "Noa is voor ons het licht in het donker", zegt Amit, die door de aanval van Hamas vier vrienden verloor. "We hebben hoop dat we haar wel nog levend kunnen terugbrengen."
Het laatste bericht dat Noa aan Amit stuurde, was haar live-locatie, in de hoop dat iemand haar kon redden. "Vanaf toen verloor ik het contact met haar."
240 mensen gegijzeld
Volgens het Israëlische leger heeft Hamas in totaal 240 mensen gegijzeld, van wie er vier zijn vrijgelaten en één is gered. Onder de gegijzelden zijn 33 kinderen, aldus Israël. De militair Ori Megidish werd in de nacht van zondag op maandag gered. Ze werd op 7 oktober tijdens de terreuraanval van Hamas gevangengenomen.
Op 24 oktober werden Yocheved Lifshitz (85) Nurit Cooper (79) vrijgelaten. Hamas deelde beelden van hun vrijlating. Op 20 oktober werden Judith Raanan en haar dochter Natalie vrijgelaten. Zij waren Amerikaans.
"We weten niets over de conditie van de gegijzelden", zegt een van de aanwezige familieleden. "We willen Ofir en de anderen zien", zegt de opa van Ofir Engel, de jongen die na zijn ontvoering met spoed tot Nederlander werd genaturaliseerd. "Daarom zijn we hier."
Ofir en Amit benadrukken dat het gaat om een 'internationaal en humanitair probleem'. "We hopen dat het wereldwijd delen van dit verhaal helpt om de gegijzelden thuis te krijgen. Dat er mogelijk iets verandert", zegt Ofir. "Het voelt als m'n levensmissie. Mijn vriendin zit onder de grond. Ik moet haar helpen."
Beide mannen krijgen geen informatie van de Israëlische overheid. "Ze praten daar niet over, omdat het heel gevoelig ligt", zegt Amit. "Maar we geloven in de regering. Zij doen er alles aan om de gegijzelden terug te brengen. Maar dit is niet alleen de missie van Israël. Het is de missie van de wereld."
Particulier initiatief
Volgens Mike Bailey, een van de organisatoren van de reis, is het 'een particulier initiatief dat niet wordt gefinancierd door de overheid'. Directeur van CIDI, Naomi Mestrum, bevestigt dat. "Het is een privé-initiatief van families en wordt gefinancierd door donaties uit Israël. Wij faciliteren de bijeenkomst alleen."
Volgens Bailey is het doel van de reis om de verhalen van de families te delen met de internationale gemeenschap, zodat het 'in de publieke opinie blijft'. Want, benadrukt hij: "We hebben de hulp van de internationale gemeenschap nodig. Dit is in de eerste plaats geen politieke kwestie, maar humanitaire kwestie die moet worden aangepakt door Israël én de internationale gemeenschap."
Hij noemt twee redenen voor die bewering. "Ten eerste omdat de ontvoerders verschillende nationaliteiten hebben. Daarnaast omdat het gaat om een schending van mensenrechten die deze kwestie weghaalt van het Israëlisch-Palestijnse conflict." Zijn oproep aan alle politiek leiders is dan ook 'om alles in hun macht te doen om hun burgers te helpen'.
De groep is al in Parijs, Madrid, Brussel en Kopenhagen geweest. Wenen is na Den Haag de volgende bestemming.