Staatsgeheimen

Verdachte van lekken staatsgeheimen is tolk bij politie

Door Koen Voskuil··Aangepast:
© ANPVerdachte van lekken staatsgeheimen is tolk bij politie
RTL

Eén van de gearresteerde verdachten van het lekken van staatsgeheimen is een 64-jarige tolk uit Rotterdam van Marokkaanse afkomst. Dat zeggen verschillende goed ingevoerde bronnen tegen RTL Nieuws. Tegen de man waren al eerder verdenkingen over het lekken van informatie aan zijn moederland.

De man, A.M., heeft een lange staat van dienst bij politie en justitie. Hij zat in de jaren 90 in de stichting Politie en Allochtonen.

M. was volgens het Openbaar Ministerie werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en voerde ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

 

Volgens een functiebeschrijving op het internet heeft hij daarnaast gewerkt als strategisch verkenner, senior analist en als coördinator van een kwaliteitstraject voor tolken en vertalers bij het Openbaar Ministerie en de politie.

In tal van onderzoeken

De verdachte werkte volgens bronnen in tal van gevoelige onderzoeken, waaronder terrorisme-onderzoeken voor de politieafdeling CTER. Tegen M. waren "al enkele jaren geleden" vermoedens gerezen dat hij informatie doorspeelde aan Marokko. Wat daar toen mee is gebeurd, is vooralsnog niet duidelijk.

A.M. werd donderdag 26 oktober 2023 aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie. Diezelfde dag arresteerde de politie een 35-jarige vrouw die ook van het lekken van staatsgeheimen wordt verdacht. De vrouw uit Gouda is een voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt. 

Medewerkers NCTV en politie aangehouden om lekken staatsgeheimen
Lees ook

Medewerkers NCTV en politie aangehouden om lekken staatsgeheimen

De twee verdachten zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris, die besloot dat ze 14 dagen in hechtenis blijven. 

In beperkingen

De verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek van de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, in volle gang is. Er hebben op verschillende plaatsen doorzoekingen plaatsgevonden, zo meldt het persbericht.

Lees meer over
NCTVPolitieTerrorisme