'Niet bang voor de trap'

Nieuwe behandeling parkinson laat patiënten weer lopen: 'Dit biedt hoop'

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© APNieuwe behandeling parkinson laat patiënten weer lopen: 'Dit biedt hoop'
RTL

Jarenlang kon hij niet lopen zonder de hele tijd te vallen, en dus durfde parkinsonpatiënt Marc Gauthier (63) uit Bordeaux amper de straat nog op. Maar dat is verleden tijd. Door een speciaal implantaat in zijn rug loopt hij nu zonder problemen zomaar meerdere kilometers.

"Een lift instappen. Het klinkt eenvoudig, maar voor mij was het echt onmogelijk", zegt Marc in gesprek met de BBC. Nu heb ik er geen probleem meer mee."

'Heel interessante behandeling'

Marc vertelt dat hij meerdere keren per dag viel omdat hij soms 'bevroor'. Een bekend symptoom van de ziekte. Het gebeurde bijvoorbeeld als hij een lift in moest. "Nu ben ik niet eens meer bang voor de trap. Ik ga elke zondag naar het meer en dan loop ik een rondje. Echt ongelooflijk."

In onderstaande video doet hij zijn verhaal:

"Het heeft mijn leven veranderd."

"Een heel interessante nieuwe behandeling", zegt hoogleraar neurologie Bas Bloem aan het Radboudumc. "De meeste parkinsonbehandelingen richten zich op het corrigeren van wat er misgaat in de hersenen. Hier wordt gekeken wat er stroomafwaarts gebeurt. Ze kijken wat er moet gebeuren om een spier in je been aan het werk te krijgen."

'Ik denk dat dit er gaat komen'

Dat doen de onderzoekers met een implantaat bij het ruggenmerg, dat impulsen stuurt naar de beenspieren. Marc heeft zelf nog altijd de controle over zijn benen, maar het apparaatje dat de signalen aan zijn benen geeft, zorgt voor een soepele uitvoering.

Het apparaatje (l) dat wordt ingebracht.© AP
Het apparaatje (l) dat wordt ingebracht.

Bloem is opgetogen over het onderzoek en de uitkomsten: "Het biedt hoop, ik denk dat dit er gaat komen. Maar er is meer werk nodig."

Parkinson heeft verschillende vormen

Goed nieuws voor parkinsonpatiënten, maar het betekent zeker niet dat een ingreep in Nederland op korte termijn in te plannen is. De Franse onderzoekers mikken op nog vijf jaar werk, Bloem vindt dat een reële inschatting.

Die tijd is om twee redenen echt nodig, legt Bloem uit. Parkinson heeft verschillende verschijningsvormen. "Deze meneer heeft op zijn 32ste parkinson gekregen. Dat is een andere soort dan als je de ziekte op latere leeftijd krijgt. Uitgezocht moet worden of deze behandeling dan ook werkt."

'Geeft een tintelend gevoel'

Een tweede reden is dat parkinson een 'heel placebogevoelige ziekte is', zegt Bloem. Bij eerdere studies traden ook spectaculaire verbeteringen op bij mensen die het placebo kregen, in plaats van de daadwerkelijke behandeling. "Dat moet je wel goed onderzoeken."

De Franse patiënt Marc zet het stimulerende apparaatje in de ochtend aan, en ondervindt eigenlijk weinig last. "Het geeft een beetje een tintelend gevoel", zegt hij erover.

Revalidatie

Dat was overigens niet van de ene op de andere dag geregeld. Neurochirurg Jocelyne Bloch plaatste het apparaatje bijna twee jaar geleden in de rug van Marc. Daarna kon zijn revalidatie beginnen.

Marc krijgt ondersteuning bij het lopen.© AP
Marc krijgt ondersteuning bij het lopen.

Bloch is onder de indruk van het resultaat. "We kunnen op deze manier echt loopstoornissen corrigeren zoals we dat eerder deden bij verlamde patiënten."

'Vallen is doodsoorzaak nummer 1'

"Wat je nu nodig hebt is een echte klinische studie. Bijvoorbeeld twintig mensen die het implantaat krijgen, en twintig die een nepoperatie ondergaan", zegt Bloem. 

Genoeg drempels dus nog voordat deze behandeling voor een grote groep patiënten toegankelijk is, maar hoop voor de toekomst is er zeker. En dat is nodig ook, want het aantal patiënten met parkinson groeit.

Bloem: "Parkinsonpatiënten vallen vaak door het bevriezen van de benen, zoals ook deze Fransman. Dat geeft veel problemen in het dagelijks leven en is ook een van de belangrijkste doodsoorzaken van patiënten met de ziekte. Dat zou hiermee voor een deel voorkomen kunnen worden."

Lees meer over
ParkinsonGezondheidszorgEditie NL Link in bioNederlandFrankrijk