Oorlog Hamas-Israël

Bestorming Gaza-Stad: 'Er is geen militaire oplossing, alleen een politieke'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Israëlische troepen zijn doorgedrongen tot 'het hart van Gaza-Stad', claimt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant.

De Gazastrook is volledig in tweeën gedeeld, liet het Israëlische leger weten. "Er is nu een Noord-Gaza en een Zuid-Gaza", zei een woordvoerder zondagavond. "Gaza-Stad is volledig omsingeld."

Het binnenvallen van de stad is bedoeld 'om Hamas uit te schakelen', zegt oud-commandant der landstrijdkrachten en defensie-expert Mart de Kruif. "Gaza-Stad is het middelpunt waar alles van Hamas samenkomt, de logistieke bevoorrading, de commandocentrale. Het is de bodem van de organisatie", zegt De Kruif. 

Het doel om Hamas uit te schakelen valt lastig te realiseren. "Ik betwijfel of je hiermee Hamas kunt breken. De ironie van deze oorlog is namelijk: er is geen militaire oplossing, alleen een politieke."

Toch probeert Israël de oorlog ook op militair vlak te winnen. "In Gaza-Stad zal dat moeilijk gaan", weet De Kruif. "Optredens in stedelijke gebieden zijn altijd moeilijk en onoverzichtelijk. Je hebt weinig aan technologische snufjes en je eigen militairen lopen veel risico."

Veel achterblijvers

Ook defensie-expert Peter Wijninga beaamt dat. "Je moet echt elk huis, elke gang, iedere kamer in om je doelen uit te schakelen. En daarnaast moet je veel over straat, of wat er nog over is van de straten daar. Je loopt daar erg veel risico, want Hamasmilitanten kunnen overal verscholen zitten."

Naast de militanten van Hamas zijn er ook nog veel burgers achtergebleven in het gebied. "Volgens de laatste schattingen zo'n 250.000. Die zitten straks echt letterlijk tussen twee vuren in. Aan alle kanten zullen slachtoffers vallen, dus ook onder de burgers." In deze video is te zien hoe inwoners van Gaza-Stad de dreigende inval beleven:

"Israël geeft telkens aan dat de missie is om de gijzelaars te bevrijden en om Hamas volledig te vernietigen", zegt Wijninga. "Maar dat laatste kan je vergeten. Misschien kun je een militaire overwinning behalen, maar de ideologie kan je niet verslaan of laten verdwijnen. Het besluit wanneer voor Israël het doel bereikt is, is dan ook zeer arbitrair."

Publieke opinie

Daarnaast, denkt Wijninga, kan ook de publieke opinie in Israël zich tegen het grondoffensief keren. Vrijwel tegelijk met de bekendmaking dat de omsingeling van Gaza is voltooid, waarschuwde de gewapende tak van Hamas dat Gaza een vloek zal worden voor de Israëliërs. Israël kan meer soldaten verwachten die 'in zwarte zakken' terugkeren naar huis, dreigde een zegsman van de Al Qassam-brigades.

"Israël wil alle gijzelaars levend bevrijden, dat maakt het natuurlijk extra ingewikkeld", weet Wijninga. "Als er daarnaast aan Israëlische zijde mogelijk grote verliezen worden geleden, kan ook de druk in eigen land toenemen om de operatie stop te zetten."

Tot die tijd zal het leger op de grond operaties uitvoeren, gesteund door de luchtmacht. "Ze zoeken een beetje naar een hybride vorm", ziet Mart de Kruif. "Over de grond zullen dat ze proberen te doen met gericht aanvallen en vanuit de lucht met bommen die dat moeten ondersteunen."

Voor de achtergebleven burgers wordt de al tragische situatie er de komende tijd dus waarschijnlijk niet beter op. "Je moet je afvragen of deze oorlog überhaupt wel winnaars kent", zegt De Kruif.

Vorige week hoorde onze verslaggever Pepijn Nagtzaam bij de grens met Gaza veel minder artillerie dan voorheen. De strijd lijkt zich vanaf dat moment ook te hebben verplaatst naar de grond.
Lees meer over
DefensieIsraëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlPalestijnse gebieden