'Minimumleeftijd invoeren'

Tientallen gemeenten roepen kabinet op tot aanpak fatbike

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTientallen gemeenten roepen kabinet op tot aanpak fatbike
RTL

Het kabinet moet hard ingrijpen om de overlast van opgevoerde fatbikes aan te pakken. Daartoe roepen 43 Nederlandse gemeenten op in een brandbrief aan het kabinet. Zij willen onder meer dat er een minimumleeftijd komt voor het gebruik van elektrische fietsen en dat opvoersetjes worden verboden.

Steen des aanstoots van de lokale bestuurders zijn opgevoerde e-bikes, en dan vooral die met dikke banden en een groot zadel, de zogeheten fatbikes. Die elektrische fietsen zijn zeer populair onder jongeren. "Vorige week bleek bij een politiecontrole dat een fatbike 60 kilometer per uur haalde. Echt waanzin", zegt de Amsterdamse verkeerwethouder Melanie van der Horst.

Wat is een fatbike?

Fatbikes zijn elektrische fietsen die opvallen door hun dikke banden en minimalistische frames. En hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zijn ze verrassend snel. Fatbikes zijn zo gemaakt dat meetrappen niet of nauwelijks nodig is: door het ontwerp is het zelfs lastiger dan op een normale fiets. Dat komt doordat je als gebruiker dicht op de trappers zit. Net als op alle andere elektrische fietsen is een helm niet verplicht.

Opvoeren van een fatbike is populair. Ze worden voorzien van een gashendel of de snelheidsbegrenzing wordt eraf gehaald. De zwaardere modellen kunnen daardoor tot wel 50 kilometer per uur.

De e-bikes veroorzaken door het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers veel overlast en gevaar op het fietspad. Wethouder Bas van Leeuwen van de gemeente Haarlem is een van de initiatiefnemers van de brandbrief. Hij wil actie van het kabinet omdat de veilige deelname aan het verkeer in gevaar is door het verschil in snelheid.

"We zien opgevoerde fatbikes die voorbijrazen op het fietspad waardoor kinderen, ouders en ouderen onveiligheid ervaren. We moeten ervoor zorgen dat fietsgebruikers niet afstappen van de fiets en roepen op tot actie", aldus Van Leeuwen. 

Nieuwe fatbike bijna niet meer te verzekeren
Lees ook

Nieuwe fatbike bijna niet meer te verzekeren

Rijden op een opgevoerde e-bike op de openbare weg is verboden, maar het opvoeren van zo'n fiets zelf niet. Setjes en opvoerapps om de elektrische fietsen sneller te laten rijden worden dan ook gewoon verkocht in winkels en online.

Onverzekerd

En dat is een groot probleem, zegt wethouder Van der Horst. "Het is zo gevaarlijk om onbeschermd zo hard rond te rijden en omdat zo'n fiets helemaal de weg niet op mag, rijd je daar dus ook onverzekerd op rond. We moeten de kinderen hiertegen beschermen en ervoor zorgen dat dit niet langer kan. Een leeftijdsgrens en een verbod op opvoeren van e-bikes helpen ons echt om de straten weer veiliger te maken."

Over de populariteit van de fatbike maakten we eerder deze video:

Lees meer over
Mark HarbersElektrische fietsFietsen