'Sprakeloos en woedend'

Omwonenden Schiphol ziedend na opschorten krimpplan: 'Klap in gezicht'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Omwonenden Schiphol ziedend na opschorten krimpplan: 'Klap in gezicht'
RTL

Het besluit van het kabinet om het krimpplan van Schiphol in te trekken, valt niet in goede aarde bij omwonenden. "Ik ben sprakeloos en woedend. Het is een ongelooflijke teleurstelling", zegt Michiel van Parreeren. Het plan was om het aantal vluchten op de luchthaven vanaf komende zomer te laten krimpen naar 460.000 starts en landingen per jaar, maar daar gaat dus een streep door.

"Weer een belofte aan omwonenden die wordt teruggedraaid", zegt Parreeren tegen RTL Nieuws. "Het was voor ons al een enorme teleurstelling dat Schiphol zijn belofte over het terugdraaien van nachtvluchten heeft gebroken. En nu dit weer. Teleurstelling op teleurstelling."

Parreeren woont vlak bij Schiphol en heeft daarom veel last van het geluid van de vliegtuigen. "Het begint 's ochtends heel vroeg", zegt hij. "In de zomer al vanaf 5 uur, soms eerder. Het houdt pas op tegen 12 uur 's nachts. En soms heb je dan nog wat vrachtvliegtuigen daarna. Kortom: vaak tot 1 uur 's nachts herrie. Dat betekent vier uurtjes rust als je geen nachtvluchten hebt."

Zeer teleurstellend

Ook omwonende Mirella Visser noemt het besluit 'zeer teleurstellend' en 'een verrassing'. "We zijn hier met het kabinet al maanden mee bezig. Dit is een klap in het gezicht van omwonenden."

Kabinet schort krimpplan Schiphol op na kritiek VS en EU
Lees ook

Kabinet schort krimpplan Schiphol op na kritiek VS en EU

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) informeerde de Tweede Kamer vanmiddag via een brief over het besluit. Het demissionaire kabinet blijft er wel bij dat Schiphol op de langere duur zal moeten krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te sparen, maar stelt vast dat het plan om daar al volgend jaar mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit.

Harbers erkent dat dit 'een bittere pil is voor de omgeving', maar benadrukt dat 'het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en zijn leefomgeving'.

Belangrijke stap

Het Amerikaanse transportministerie liet eerder deze maand weten dat het de opgelegde krimp, die ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hard zou raken, beschouwt als een schending van internationale afspraken. Daardoor dreigden ook landingsrechten die KLM heeft op luchthavens in de Verenigde Staten in het gedrang te komen.

KLM is tevreden met het besluit en noemt het 'een belangrijke stap om te kunnen blijven vliegen op de Verenigde Staten'.

Omwonenden in steek gelaten

In de Kamer reageert niet iedereen enthousiast op het besluit van Harbers. "Het kabinet laat met deze beslissing de omwonenden van Schiphol en het klimaat in de steek", schrijft Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) op X. Harmen Krul van het CDA noemt het 'teleurstellend dat de minister uitstelt wat hij eerder onvermijdelijk noemde'.

Esther Ouwehand (PvdD) noemt de politiek 'totaal toondoof'. "Halveer de luchtvaart! Geef omwonenden en de rest van Nederland een gezonde toekomst!"

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Natuur- en milieuorganisaties noemen het besluit 'stuitend'. "Omwonenden worden hierdoor in de steek gelaten en het klimaat wordt verder opgestookt", aldus de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland.

'Gaat fundamenteel mis in luchtvaart'

Volgens de groene clubs maakt het uitstel van de krimp duidelijk 'hoe fundamenteel het misgaat in de luchtvaart'. Volgens hen wordt de sector 'koste wat kost de hand boven het hoofd gehouden' en worden de rechten van omwonenden 'opgeofferd onder druk van grote vervuiler KLM en een Amerikaanse prijsvechter'.

Minister Harbers laat in een reactie aan RTL Nieuws weten de teleurstelling van omwonenden te begrijpen: 

Lees meer over
Mark HarbersEsther OuwehandAir France KLMLuchtvaartSchiphol