'Ook met normaal inkomen'

Aantal wachtlijsten van armoedeorganisaties verdubbeld: 'Mensen met baan vaker in problemen'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
Aantal wachtlijsten van armoedeorganisaties verdubbeld: 'Mensen met baan vaker in problemen'
RTL

Armoedeorganisaties slaan alarm: steeds meer mensen kloppen aan omdat ze het hoofd niet boven water kunnen houden. 1 op de 9 van die organisaties heeft nu een wachtlijst, waardoor niet iedereen die hulp zoekt ook hulp kan krijgen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Armoedefonds. "We zien steeds vaker mensen met een baan en een normaal inkomen. Ze trekken het niet meer."

De Zeeuwse stichting De Melkkan helpt al jaren gezinnen in armoede. "Mensen kunnen hier eten en drinken halen, vers fruit en kleding. We zijn er vooral voor de kinderen. We regelen bijvoorbeeld fietsen en organiseren dagjes weg. Bijvoorbeeld naar de Efteling", zegt Alex Eggermont, al jaren vrijwilliger bij de armoedestichting. 

Drukker en drukker

"Maar het is steeds drukker en drukker." En dat eist zijn tol voor de stichting die op vrijwilligers draait. "We hebben nu 35 mensen op een wachtlijst staan", vervolgt Eggermont. "Maar een nummer op de wachtlijst staat vaak voor een heel gezin. We hebben het dus over meer dan 100 mensen en dus ook kinderen."

Vanwege de toenemende vraag heeft de stichting een tekort aan vrijwilligers, spullen en ook geld. "We krijgen spullen, maar we moeten ook vaak spullen inkopen. We werken dag en nacht, maar we kunnen de vraag niet aan. Er is eigenlijk een tekort aan alles: te weinig spullen, te weinig mensen en te weinig geld."

Slapeloze nachten

Eggermont heeft er slapeloze nachten van. "Voor de kinderen vind ik het het ergst. Die kunnen er niets aan doen dat ze in een arm gezin opgroeien. Omdat we ze niet kunnen helpen gaan er kinderen zonder eten en fruit naar school. Dat gebeurt in ons landje hè. Daar lig ik wakker van."

Waarom de vraag groeit? "Omdat steeds vaker mensen met een baan en een normaal inkomen zich melden. Iedereen denkt maar dat als je werkt, dat je rond kunt komen, maar dit is echt niet meer zo." 

Ombudsman: 'Sociaal minimum te laag, we zijn door de bodem gezakt'
Lees ook

Ombudsman: 'Sociaal minimum te laag, we zijn door de bodem gezakt'

De Zeeuwse stichting is geen uitzondering, blijkt uit een enquête van het Armoedefonds onder 375 hulporganisaties door het hele land. 

"We zijn ons rot geschrokken", zegt Henk de Graaf, directeur van het fonds. Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft een stijging aan hulpvragen ziet, vergeleken met een half jaar geleden. "En toen was de vraag al groot."

1 op de 9 hulporganisaties kan het aantal hulpvragen niet meer aan en moet met wachtlijsten werken. "Dat betekent dat mensen niet geholpen kunnen worden en deze winter in de kou zitten."

Nieuwe groep meldt zich

De Graaf ziet hetzelfde als de Zeeuwse vrijwilliger Eggermont: "We zien steeds meer mensen met een baan. Dus gewoon met een inkomen. Maar vanwege de inflatie, de hoge kosten van boodschappen en energie kunnen zij gewoon het einde van de maand niet halen. Het zijn alleenstaande ouders en gezinnen met kinderen. Dat het kinderen raakt, maakt het extra schrijnend."

Er is vraag naar alles, zegt De Graaf. "We zien vooral veel vraag naar kleding, medicijnen, wasmiddel, luiers en kleding voor kinderen. Vanwege de inflatie is het te duur geworden."

Stichting De Melkkan ziet veel drukte.
Stichting De Melkkan ziet veel drukte.

De 43-jarige Hanan en haar zoon Imraan (16) komen al jaren bij de de Zeeuwse stichting De Melkkan. Hannan heeft in die jaren bijna altijd administratieve banen gehad, maar door tegenslagen lukte het haar toch niet om rond te komen. "Ik red het gewoon niet iedere maand. Boodschappen, kleding, alles is heel erg duur."

Ze ziet de hulp van stichting De Melkkan echt als een redding, voor haar en haar twee zoons. "Mijn kinderen zijn hier opgegroeid. De stichting heeft ons leven gered. Het is absoluut mijn redding geweest."

Haar zoon Imraan beaamt dat. "Het is een lifesaver voor ons geweest." Bekijk hier het verhaal van Hanan en Imraan:

Lees meer over
ArmoedeGeldEditie NL Link in bio