Na besluiteloosheid lidstaten

Commissie verlengt toelating verdelger glyfosaat met 10 jaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Fred HoogervorstCommissie verlengt toelating verdelger glyfosaat met 10 jaar
RTL

De Europese Commissie verlengt de toelating van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat met 10 jaar. Dat besluit is vandaag direct genomen, nadat de Europese lidstaten opnieuw geen besluit namen over het voorstel van de Europese Commissie.

Bij een nieuwe stemming onthield een meerderheid, waaronder Nederland, zich opnieuw van een oordeel. Dat gebeurde enkele weken gelden ook al. 

Omstreden

De Europese Commissie moest daarom voor 15 december een besluit nemen, omdat op die datum de toelating afloopt. Vanochtend werd echter direct duidelijk dat de Europese Commissie het voorstel doorzet. 

Glyfosaat is omstreden. Sommige deskundigen brengen het middel in verband met de ziekte van Parkinson. Ook zou glyfosaat mogelijk kankerverwekkend zijn. Begin deze week luidden 159 wetenschappers om die reden nog de noodklok. 

EU-landen nemen nog geen besluit over langer toestaan glyfosaat
Lees ook

EU-landen nemen nog geen besluit over langer toestaan glyfosaat

De Tweede Kamer vroeg demissionair minister Piet Adema (Landbouw) tot twee maal toe tegen verlenging te stemmen. Maar Adema weigerde dat vanwege een tegenstelling in het kabinet.

Geen alternatief

D66 en ChristenUnie zijn voor een verbod, maar VVD en CDA steunen het voorstel om de toelating van glyfosaat te verlengen. Die partijen kiezen voor de belangen van boeren omdat er nog geen goede alternatieven zijn voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel.

Daarom onthield Nederland zich van stemming en kondigde Adema enkele weken geleden een eigen Nederlands onderzoek aan. Wijst dat uit dat glyfosaat inderdaad zo schadelijk is voor de volksgezondheid, dan wil hij onmiddellijk stoppen met het middel. Ook Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.

Glyfosaat is goedgekeurd door instanties, maar tegenstanders maken zich grote zorgen.
Lees meer over
Piet AdemaEuropese CommissieGlyfosaatNederland