Stap dichter bij oplossing mysterie: hoe ontstaat 'rodewijnhoofdpijn'?
Sommige mensen vinden het heerlijk: een lekker rood wijntje drinken tijdens het koken, of bij een kaasplankje in goed gezelschap. Maar er zijn ook mensen die daar later de prijs voor betalen: zij krijgen hoofdpijn. Hoe komt dat?
Voor sommige mensen levert zelfs het drinken van kleine hoeveelheden rode wijn hoofdpijn op. Die 'rodewijnhoofdpijn' kan al optreden binnen 30 minuten na het drinken van een klein glas wijn. Zelfs bij mensen die normaliter geen hoofdpijn krijgen na het drinken van alcohol.
Onderzoekers aan de Universiteit van Californië - Davis hebben daar nu een mogelijke verklaring voor gevonden. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
Afbraak alcohol
Waar het op neerkomt: wanneer je alcohol drinkt, breekt je lever dat in principe af. Die zet alcohol in eerste instantie om in de stof aceetaldehyde, zegt Job de Swart, Master of Wine en voormalig student van een van de onderzoekers. "Vervolgens wordt ook die stof verder afgebroken tot het verdwijnt uit je lichaam."
Voor die afbraak zijn bepaalde enzymen nodig, vervolgt De Swart. En de aanmaak van die enzymen kan geblokkeerd worden door een stof die in rode wijn zit, quercetine. Dat zit van nature in allerlei soorten fruit en groenten, inclusief druiven. Het wordt beschouwd als een gezond antioxidant dat zelfs verkrijgbaar is in supplementvorm. Maar het kan in combinatie met alcohol dus voor problemen zorgen, zegt De Swart.
Als quercetine in je bloedbaan belandt, komt een proces op gang dat de aanmaak van enzymen kan blokkeren die nodig zijn om aceetaldehyde af te breken. Die stof bouwt zich dan op in je lever. "Wordt dat te veel, dan krijg je verschijnselen als snel blozen, misselijkheid en hoofdpijn. Je bent dan als mens niet in staat om het snel genoeg af te breken."
Hoeveel quercetine erin zit, verschilt per wijn, zegt onderzoeker Andrew Waterhouse. "Quercetine wordt door de druiven geproduceerd als reactie op zonlicht. Als je druiventrossen teelt met directe blootstelling aan zonlicht krijg je veel hogere niveaus van quercetine. In sommige gevallen kan het vier tot vijf keer hoger zijn."
Migraine
Dat maakt ook dat er meer quercetine in rode wijnen zit dan in witte wijn, zegt De Swart. Blauwe druiven hebben doorgaans meer zonlicht nodig dan witte om volledig te kunnen rijpen. Ook andere factoren, zoals de manier waarop de wijn is gemaakt, hebben invloed op het quercetinegehalte in wijn.
"Zelfs als er maar weinig quercetine in zit, denken we dat mensen die er vatbaar voor zijn al hoofdpijn krijgen", zegt één van de mensen achter het onderzoek. Hij zegt dat de oorzaak achter dit 'oeroude mysterie' steeds beter kan worden verklaard.
Eerste onderzoek
Het gaat nu nog om een eerste onderzoek, vertelt De Swart. Wetenschappers willen nu rode wijnen met veel en weinig quercetine gaan vergelijken om de nieuwe theorie te testen.