Vier dagen, mogelijk langer

Israël en Hamas akkoord over staakt-het-vuren, dit zijn de details

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPAIsraël en Hamas akkoord over staakt-het-vuren, dit zijn de details
RTL

Na wekenlang oorlog voeren is de Israëlische regering vannacht akkoord gegaan met een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het bestand moet later deze week ingaan en duurt zeker vier dagen. In die tijd worden Israëlische en Amerikaanse gijzelaars en Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Israël houdt de deur open voor een langere wapenstilstand.

Vanochtend vroeg maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een verklaring duidelijk dat er een staakt-het-vuren komt. Gisteravond was zo'n akkoord al dichtbij, alleen moest het nog worden voorgelegd aan de ministers van de Israëlische regering. Die zijn nu akkoord. 

Op zijn vroegst donderdag

Het gaat om een tijdelijke onderbreking van de gevechten, die begonnen toen de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak. Volgens The New York Times en Israëlische media begint het staakt-het-vuren op zijn vroegst donderdag. Dat omdat er nog zeker een dag nodig is om juridische obstakels uit de weg te ruimen.

Tot die tijd blijft de situatie volgens de Amerikaanse krant 'veranderlijk'. 

Hamas en Israël zijn het volgende overeengekomen: zeker vijftig gegijzelde vrouwen en kinderen worden vrijgelaten uit de Gazastrook. In ruil daarvoor laat Israël 150 Palestijnse gevangenen gaan, ook dit zijn voornamelijk vrouwen en kinderen.

Worden oorlogsmisdaden Hamas en Israël ooit bestraft, en vier andere vragen
Lees ook

Worden oorlogsmisdaden Hamas en Israël ooit bestraft, en vier andere vragen

Voor elke tien ontvoerde personen die Hamas extra vrijlaat, komt er een dag langer een wapenstilstand, meldt Netanyahu in zijn verklaring.

Een hooggeplaatste functionaris in het Witte Huis liet weten dat de Verenigde Staten er vanuit gaan dat er 'meer dan vijftig gijzelaars zullen worden vrijgelaten'. Hij zei ook dat Hamas drie Amerikaanse gijzelaars vrijlaat, onder wie een meisje dat bijna 4 jaar oud is.

Rode Kruis

In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over hulp aan de Gazastrook. Zo is besproken dat het Rode Kruis gijzelaars in het gebied mag bezoeken die nog niet vrijkomen. De hulporganisatie kan de gegijzelden ook medicijnen verstrekken. En er worden honderden vrachtwagens met hulpgoederen in het gebied toegelaten. 

Gisteren werd er nog gevochten in de Gazastrook.© ANP / AFP
Gisteren werd er nog gevochten in de Gazastrook.

Er wordt aangenomen dat Hamas nog ruim tweehonderd gijzelaars in handen heeft, maar een Amerikaanse functionaris heeft eerder gezegd dat 'niemand het precies weet'.

Gevechten gaan later wel door

De deal hing al dagen in de lucht en is mogelijk dankzij bemiddeling van Qatar. Netanyahu had gisteravond voordat zijn kabinet in overleg ging, wel één duidelijk boodschap: na het staakt-het-vuren gaat Israël door met de aanvallen op de Gazastrook 'totdat we al onze doelen hebben bereikt'. Ook in zijn verklaring vanochtend vroeg herhaalde hij dat hij Hamas volledig uit wil schakelen.

Hamas sprak vannacht in een verklaring goedkeuring uit voor het staakt-het-vuren. Maar in die verklaring stond ook: "We houden onze handen aan de trekker en onze triomfantelijke bataljons blijven alert."

Volgens Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), zal Hamas de gevechtspauze gaan gebruiken om zich te hergroeperen en betere posities in te nemen. "Dit toch wel lange staakt-het-vuren is hoopvol. Mogelijk kan het nog worden verlengd als Hamas meer gijzelaars vrijlaat of Israël meer gevangenen vrijlaat."

Tegelijkertijd geeft Israël ook aan dat de oorlog hiermee nog niet is afgelopen. Wijninga: "Wat betekent dat het Israëlische leger zijn doelen nog niet heeft bereikt. Dat betekent dus ook dat de hoop op een duurzame staakt-het-vuren tevergeefs is."

De Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben amper bewegingsvrijheid. De Palestijnse ondernemer Shada Musallam legt aan RTL Nieuws uit hoe de bezetting invloed heeft op haar werk en haar leven.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden