Buitenlandse media na zege Wilders: 'Schokgolven door heel Europa'
Van 'blonde bom' tot 'politieke provocateur': de enorme overwinning van de PVV is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De opvattingen van Wilders over de EU worden direct aangehaald: "De uitslag zal in Brussel met ongerustheid worden begroet."
Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. "Als deze exitpoll door de uitslagen wordt bevestigd, markeert de overwinning van Geert Wilders een plotselinge wending naar rechts."
Le Monde noemde de exitpolls 'een ware schok'. Al is het volgens de krant 'verre van zeker' dat Wilders in staat is een coalitie te vormen.
Vaste voet aan de grond
Het Belgische VRT schrijft dat 'de rechts-radicale partij PVV van Geert Wilders met voorsprong de grootste partij van Nederland is geworden'. "Wilders heeft al snel een overwinningstoespraak gehouden waarin hij de hand uitsteekt naar de andere partijen in zijn land."
"Zo vlot als partijen in Nederland uit de grond worden gestampt, zo snel verdwijnen ze vaak ook weer van de radar", schrijft de VRT in een profiel van de PVV-leider. " Zo niet de Partij Voor de Vrijheid: de radicaal-rechtse partij heeft bij onze noorderburen intussen vaste voet aan de grond."
'Schokgolven door heel Europa'
In Engeland hebben ze het over een uitslag die de Nederlandse politiek opschudden. "Wilders stevent af op een extreme overwinning." The Guardian meldt 'een grote electorale ommekeer', maar stelt daarbij dat nog onzeker is of Wilders voldoende steun van andere partijen krijgt om een coalitie te kunnen vormen..
Ook in Nederland wordt met verbazing gereageerd. Verslaggever Fons Lambie stelt dat de VVD 'zich achter de oren zal krabben':
De BBC schrijft dat de 'anti-islamitische populist' Geert Wilders afstevent op een 'dramatische overwinning'. De Britse omroep denkt net als Le Figaro aan de gevolgen voor Europa. "Een overwinning van Wilders zal schokgolven door heel Europa veroorzaken, aangezien Nederland één van de grondleggers is van wat de Europese Unie werd. De heer Wilders wil een referendum houden om de EU verlaten."
'Historisch'
Bij het Duitse Bild wordt het woord 'historisch' gebruikt. "Na dertien jaar onder Mark Rutte werd vóór de verkiezingen een nek-aan-nekrace verwacht tussen de rechtse populisten, de VVD en de rood-groene alliantie GroenLinks-PvdA." De kop van het Bild-artikel is alleszeggend: 'Rechts-rutsch in Holland!"
De krant Rheinische Post noemt Wilders de grote winnaar van de verkiezingen en zegt dat coalitieonderhandelingen lastig kunnen worden. De krant schrijft dat in Nederland geschokt is gereageerd op de uitslag.
Ook in de Verenigde Staten zien ze deze verkiezingen als een 'schokgolf'. De New York Times beschrijft Wilders als een 'politieke provocateur'. "Hij heeft een geschiedenis van antipathie tegen immigranten en de islam. Het resultaat betekent mogelijk een schokgolf door Europa."
'Politieke omwenteling'
The Washington Post noemt de zege van Wilders 'een van de grootste politieke omwentelingen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog'.
CNN trekt vergelijkingen met Slowakije, Italië en Hongarije waar ook anti-EU- of anti-immigratie-leiders aan de macht. "Wilders heeft regelmatig gezegd dat hij geen wapens meer aan Oekraïne wil leveren, maar geen van de partijen waar hij eventueel mee moet regeren deelt deze ideeën", schrijft de Amerikaanse zender.
Nog verder weg, in Australië, schrijft The Sydney Morning Herald over 'de blonde bom', verwijzend naar het haar van Wilders. Hij is 'een van de meest herkenbare extreem rechtse politici', stelt de krant.
'Nieuw Europa is mogelijk'
Door heel Europa reageren vooraanstaande politici van uiterst rechtse partijen intussen verheugd. Zo schreef de Hongaarse nationalistische president Viktor Orban op X: "De wind van verandering waait! Felicitaties aan Geert Wilders met het winnen van de Nederlandse verkiezingen!"
In het zuiden van Europa liet ook Santiago Abascal van de rechts-populistische partij VOX in Spanje via X van zich horen: "Steeds meer Europeanen eisen op straat en bij de verkiezingen dat hun naties, hun grenzen en hun rechten worden verdedigd."
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini, bekend om zijn anti-migratiestandpunten, verklaarde: "Felicitaties aan onze vriend Geert Wilders, leider van de PVV en historische bondgenoot van de Liga, voor deze buitengewone verkiezingsoverwinning. Een nieuw Europa is mogelijk."
'Spectaculaire prestatie'
De rechtse politicus Marine Le Pen is uiteraard ook blij met de winst van de PVV. Ze spreekt over een 'spectaculaire prestatie'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.