'Zoveel meer geld nodig'

Hoekstra: China moet armere landen helpen bij klimaatverandering

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPHoekstra: China moet armere landen helpen bij klimaatverandering
RTL

De kersverse Europese klimaatcommissaris Wopke Hoekstra vindt dat China meer moet doen om armere landen te helpen die getroffen worden door klimaatverandering. Hij zegt dat de Chinezen moeten gaan bijdragen aan het nog op te richten klimaatschadefonds, waar de komende weken over gesproken zal worden op de klimaattop COP28.

"We hebben zo veel meer geld nodig dat we in feite iedereen die kan betalen nodig hebben om bij te dragen", zegt Hoekstra in een interview met de Britse krant The Observer. 

Het idee is dat rijke landen geld storten in het klimaatschadefonds en dat ontwikkelingslanden dat geld kunnen gebruiken voor de problemen die door klimaatverandering worden veroorzaakt. Arme landen dragen vaak minder bij aan de uitstoot van broeikasgassen en zouden daarom minder verantwoordelijk moeten zijn voor klimaatverandering, is het idee. 

Verantwoordelijkheid 

Hoekstra wil dat China en opkomende economieën meer gaan bijdragen. "Ik zeg tegen China en andere landen die aanzienlijke economische groei hebben doorgemaakt en echt meer welvaart hebben dan dertig jaar geleden, dat daar verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gewoon omdat het eerlijk is en omdat het probleem zo groot is, dat we echt iedereen nodig hebben."

Rijke landen breken belofte aan arme landen: veel minder in klimaatfonds
Lees ook

Rijke landen breken belofte aan arme landen: veel minder in klimaatfonds

De voormalig leider van het CDA is nu ruim een maand Eurocommissaris. Tijdens de COP28, de klimaattop die komende donderdag van start gaat in Dubai en bijna twee weken duurt, zal Hoekstra moeten proberen om rijke westerse landen, opkomende economieën en ontwikkelingslanden op een lijn te krijgen over het klimaatschadefonds.

Honderden miljoenen 

Eerder deze maand sprak hij al met de Chinese klimaatgezant om Peking aan te sporen om ambitieuzere klimaatdoelen te stellen. China heeft wereldwijd de hoogste uitstoot, maar per hoofd van de bevolking ligt de uitstoot van landen als Qatar, de Verenigde Staten en ook Nederland hoger.

Volgens Hoekstra is de samenkomst op de COP28 een cruciaal moment voor de wereld, terwijl de geopolitieke situatie 'moeilijker dan ooit' is. Er zullen waarschijnlijk honderden miljoenen euro's uit de particuliere sector en overheden nodig zijn om het klimaatfonds tot een succes te maken, maar weinig landen hebben nog toezeggingen gedaan. 

Klimaatspecialist Heleen Ekker vertelt wat de gevolgen zijn als we niet ingrijpen.
Lees meer over
Wopke HoekstraKlimaattopChina