Sneeuw die niet lang ligt

Zonnig en koud: 'Donderdagnacht wordt het 5 graden onder nul'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Getty ImagesZonnig en koud: 'Donderdagnacht wordt het 5 graden onder nul'
RTL

Nee, een sneeuwballengevecht zit er nog niet in. Maar schaatsen op een aangelegde ijsbaan misschien wél: het wordt deze week zonnig weer met strakke blauwe luchten en lage temperaturen. "Heel mooi winters weer."

Hoewel de meteorologische winter op 1 december pas begint en de astronomische winter op 21 december, start die winterse week vandaag al, vertelt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. "Het grootste deel van de dag krijgen we zonnig, winters weer."

'Alles komt als sneeuw uit de wolk'

Of dat betekent dat we sneeuw gaan zien? Om te beginnen: in dit type jaargetijde komt alle neerslag als sneeuw uit de wolken, legt De Jong uit. "Maar het ligt vervolgens aan de luchtlaag tussen wolk en aarde wat er met die sneeuw gebeurt."

Is de temperatuur van die luchtlaag onder nul, dan komt de neerslag als sneeuw op aarde. "Is de temperatuur grotendeels boven nul, dan wordt het regen. En als die luchtlaag voor een groot deel bevroren is, maar de onderste laag niet, krijgen we natte sneeuw. Dat is eigenlijk half ontdooide sneeuw."

Chaos in midden Duitsland door zware sneeuwval
Lees ook

Chaos in midden Duitsland door zware sneeuwval

Dan heb je ook nog tussenvormen, zegt hij. "De gevaarlijkste: als er warmere lucht uitstroomt over het land en de temperatuur van het aardoppervlak wel onder nul is. Dan ontdooit sneeuw snel wanneer het uit de wolk komt en wordt het regen, maar bevriest die regen direct bij het raken van de aarde. Dan krijg je ijzel."

Van die ijzel is nu nog geen sprake, legt De Jong uit. "Daar is de grond nog niet koud genoeg voor." Wel was het vanmorgen, en is het de komende dagen, glad op sommige plekken. "Dat is nattigheid op de wegen die bevriest als het 's nachts afkoelt tot onder nul."

Sneeuw aan de kust

De grote vraag is natuurlijk: in welke vorm gaan we wat ooit sneeuw was, deze week zien? Te beginnen met vandaag. Wil je de meeste kans hebben op het zien van sneeuw, dan moet je naar de kust. Daar vallen overdag wat buien die 'een beetje winters' kunnen zijn, zegt De Jong. "Vooral natte sneeuw, want het is niet zo koud."

Vanavond trekken er wat meer buien het land over. "Omdat er veel bewolking hangt, is het niet heel koud. Met temperaturen rond het vriespunt of er nét onder, krijgen we vooral regen. Er kan (natte) sneeuw vallen, maar die blijft niet lang liggen. En er kan wat hagel en onweer bij zitten."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

En dan morgen. Op sommige plekken - met name in het noordoosten - begint de dag misschien met wat gladheid. "Overdag hangt de temperatuur rond de nul in het oosten en rond 5 graden aan zee. In het noorden en oosten kan morgen wat (natte) sneeuw vallen. In het midden en zuidwesten valt er meer regen." Dat geldt voor de hele dag, zegt De Jong.

Kortom: niet écht het recept voor een blijvend witte deken over ons land. Is daar dan helemaal geen kans op? "Het kan kortstondig wit worden op sommige plekken, maar een echt sneeuwdek verwacht ik niet."

Schaatsen?

Wat deze week wél kan gebeuren: vrijdag schaatsen op een aangelegde ijsbaan. Donderdagnacht wordt het 5 graden onder nul. "In Winterswijk is er een atletiekbaan waar ze water overheen sproeien. Als je daarmee begint wanneer de temperatuur onder nul is en je een nevelmachine de hele nacht laat sproeien, kun je vrijdagochtend best schaatsen tot de zon de eerste gaten in het ijs brandt." Overigens: op natuurijs kun je absoluut nog niet schaatsen, benadrukt De Jong. 

Mooi nieuws voor mensen die dit weertype omarmen: het winterse weer houdt de hele week aan. "Met buien van tijd tot tijd, maar ook zon. Die buien zijn dan wel winters omdat de kou heel dichtbij is."

Veel landen in Oost-Europa zijn getroffen door zware sneeuwstormen. In Bulgarije, Oekraïne en Roemenië zijn veel wegen dicht en zitten honderden dorpen zonder stroom.
Lees meer over
Marc de JongBuienradarSneeuwWeerWeersverwachting