Oekraïne met veteranen en kinderen naar VS: 'Zorgen over Republikeinse steun'
Een Oekraïense delegatie reist deze week naar de Verenigde Staten voor steun. Een belangrijk onderdeel van het bezoek is om nieuwe contacten met Republikeinen te leggen voor het geval dat Donald Trump volgend jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint.
De delegatie bestaat uit Oekraïense parlementariërs, regeringsfunctionarissen, veteranen en kinderen die getroffen zijn door de oorlog met Rusland. De groep zal niet alleen Washington, maar verschillende - voornamelijk republikeinsgezinde - staten van de VS bezoeken.
Dat ook burgers meegaan, is best bijzonder, zegt defensie-expert Dick Zandee van Instituut Clingendael. "En zeker een bewuste keuze. Zo'n bezoek krijgt daardoor meteen een heel andere lading. Het laat zien dat niet alleen president Volodymyr Zelensky vraagt om steun, maar de hele Oekraïense maatschappij."
Eén van de doelstellingen is 'het opbouwen van relaties met de Republikeinse Partij', melden Oekraïense media. De VS is de belangrijkste militaire bondgenoot van Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog doneerde het land al meer dan 75 miljard dollar aan noodhulp.
Maar de politieke steun voor die financiële hulp is beetje bij beetje aan het afbrokkelen in de VS, met name binnen de rechterflank van de Republikeinse Partij. Tientallen Republikeinen zien die miljardensteun niet meer zitten. Zo klinkt er ook weerstand tegen het plan van president Biden voor een steunpakket van 105 miljard dollar, waarvan het grootste deel (61,4 miljard dollar) bestemd is voor wapens en militaire ondersteuning aan Oekraïne.
Amerika-correspondent Erik Mouthaan: ''Volgens een aantal Republikeinen is het veel te veel geld en levert het te weinig op. Ze zien weinig vooruitgang in de oorlog tegen Rusland. Sommigen vinden dat Zelensky misschien maar eens moet gaan onderhandelen met Poetin.''
Zorgen in Kyiv
Het verbaast Zandee dan ook niet dat een Oekraïense delegatie die kant op reist. "Er zijn zorgen in Kyiv over de steun van Amerika aan Oekraïne. Zeker met oog op de verkiezingen die eraan komen."
November volgend jaar kunnen Amerikanen weer een nieuwe president kiezen. Het lijkt erop dat het opnieuw een strijd wordt tussen president Joe Biden en oud-president Donald Trump. In de peilingen gaat Trump momenteel aan kop.
''Het duurt weliswaar nog een jaar, maar ik kan me goed voorstellen dat Zelensky zich daar nu al druk om maakt'', zegt Zandee. ''Sommige uitlatingen van Trump zijn zeer zorgwekkend. Volgens hem moet niet alleen de steun aan Oekraïne worden herzien, hij heeft ook hardop getwijfeld over of de VS wel een toekomst heeft in de NAVO. Dat zou slecht nieuws zijn voor Zelensky, die graag juist lid wil worden van de NAVO en daarvoor een bondgenoot zoals de VS goed kan gebruiken.''
Voorlopig nog genoeg steun
Op dit moment is er alsnog een meerderheid van de Republikeinen wél voor blijvende steun aan Oekraïne. Zandee: ''Maar de vrees is dat die groep kleiner wordt als Trump opnieuw verkozen zou worden als president.''
Mouthaan verwacht ook dat de financiële steun richting Oekraïne voorlopig nog wordt goedgekeurd. "Maar over een paar maanden raakt het huidige steunpakket weer op en moet er opnieuw onderhandeld worden. Als Trump aan de macht zou komen, kan je er niet vanuit gaan dat die miljardensteun richting Oekraïne blijft stromen. En de oorlog is nog niet voorbij."
Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek
Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.