Ergste gevreesd

Hoe baby Kfir symbool werd voor alle Israëlische gijzelaars

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Hostages and missing families forumHoe baby Kfir symbool werd voor alle Israëlische gijzelaars
RTL

Als jongste gijzelaar van Hamas werd de 10 maanden oude Kfir Bibas het symbool van alle Israëlische gijzelaars. De hoop was dat hij net als andere kinderen vrijgelaten zou worden, maar nu is de angst groot dat hij niet meer leeft. Volgens Hamas is hij eerder omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

Ook zijn 4-jarige broertje Ariel en moeder Shiri zouden volgens Hamas niet meer leven. Over het lot van vader Yarden, die ook werd meegenomen, is niets bekend. Hij wordt waarschijnlijk ergens anders vastgehouden.

Sinds de ontvoering is in Israël en daarbuiten veel aandacht voor het lot van Kfir. Er doken al snel beelden op van z'n angstige moeder, die Kfir en Ariel omklemt. De foto hierboven, met z'n lachende gezicht, staat afgedrukt op posters die overal in Israël te zien zijn.

Beeld uit een video die opdook vlak na de ontvoering. De angstige Shiri houdt haar twee kinderen stevig vast.
Beeld uit een video die opdook vlak na de ontvoering. De angstige Shiri houdt haar twee kinderen stevig vast.

Kfirs familie probeert sinds de ontvoering de aandacht vast te houden door demonstraties te organiseren en interviews te geven. Kfir's leeftijd speelt ook mee. Hij is met z'n 10 maanden de jongste van alle gijzelaars. Zo groeide hij uit tot een symbool voor alle gegijzelden van Hamas. "Een baby is het meest onschuldige wat je kan bedenken", zegt vredesonderhandelaar Fleur Ravensbergen. "Het onrecht spreekt daar heel erg sterk uit."

Tegelijkertijd zegt ze erbij dat in Gaza ook veel kinderen en baby's slachtoffer zijn. "Daar is ook aandacht voor, maar in het Westen kijken we daar toch minder naar."

Kunstvoeding

Toen Israël en Hamas een paar dagen geleden begonnen met het ruilen van gegijzelden en gevangenen, hadden familieleden van het gezin Bibas de hoop dat moeder Shiri samen met haar kinderen snel vrij zou komen, aangezien de kinderen nog zo jong zijn. "We maken ons grote zorgen over de baby, die nog kunstvoeding krijgt", zei Ofri Bibas, tante van de kinderen, eerder deze week.

Het gezin Bibas, met vader Yarden, kleuter Ariel, moeder Shiri en baby Kfir
Het gezin Bibas, met vader Yarden, kleuter Ariel, moeder Shiri en baby Kfir

Het Israëlische leger meldde maandag dat moeder Shiri en haar twee kinderen door Hamas waren overgedragen aan een andere terreurgroep in Gaza. Dat zou de kans op een snelle vrijlating bemoeilijken. Tante Ofri zei daarover: "Ik hoop niet dat ze ingezet worden als trofee."

'Slachtoffers van luchtaanval'

Maar hun namen ontbraken elke keer op de namenlijsten met vrijkomende gijzelaars. Dinsdag kwamen familie en vrienden daarom bij elkaar om opnieuw aandacht te vragen voor het gezin. Ze lieten onder meer oranje ballonnen op. "Deze twee jonge, kleine roodharigen hebben echt de harten veroverd van iedereen in Israël en ook van de hele wereld", zei Ofri tegen NBC News.

De hoop op vrijlating kreeg gisteren een flinke knauw, toen Hamas plotseling een bericht publiceerde waarin werd gemeld dat Kfir, Ariel en moeder Shiri niet meer in leven zouden zijn. Ze zouden het slachtoffer zijn geworden van een eerdere Israëlische luchtaanval.

Een demonstratie voor de vrijlating van de familie Bibas, met in het midden bij de microfoon, Ofri Bibas, de tante van de gegijzelde kinderen. © Ilia Yefimovich
Een demonstratie voor de vrijlating van de familie Bibas, met in het midden bij de microfoon, Ofri Bibas, de tante van de gegijzelde kinderen.

Hamas vertelt er bewust bij dat Israël een rol speelde in hun dood, zegt Ravensbergen. "Ook Hamas is actief bezig om z'n imago te managen. Ze willen laten zien dat ze de gegijzelden goed behandelen. Het is daarom belangrijk te zeggen dat de dood van een baby niet door toedoen van Hamas is, maar door Israël zelf is veroorzaakt."

'Drie lichamen'

De zorgen over het lot van het gezin namen vanochtend verder toe, nadat Hamas liet weten dat het naast het vrijlaten van zeven vrouwen en kinderen, ook drie lichamen van Israëli's wilden overdragen.

Of de uitlatingen van Hamas kloppen, valt niet te controleren. Er is al eerder, al dan niet bewust, misleidende informatie naar buiten gebracht over gijzelaars. Zo gaf Islamitische Jihad aan dat een gijzelaar was omgekomen, maar die bleek uiteindelijk toch nog te leven en is inmiddels vrijgelaten.

Benny Gantz, een van de ministers in het kabinet van premier Netanyahu, zei dat Hamas de berichten mogelijk naar buiten brengt, als onderdeel van de psychologische oorlogsvoering. 

De 18-jarige Nederlands-Israëlische Ofir Engel is vrij. 54 dagen werd hij als gijzelaar vastgehouden in de Gazastrook. Gisteravond werd hij overgedragen aan het Rode Kruis, inmiddels is hij aangekomen in Israël.
Lees meer over
Benny GantzBenjamin NetanyahuOorlog tussen Hamas en IsraëlGijzelingOntvoeringIsraëlPalestijnse gebieden