Ophef over uitspraken voorzitter klimaattop: 'Voorlopig geen einde fossiele brandstoffen'
Onder klimaatwetenschappers is ophef ontstaan over controversiële uitspraken van Sultan Ahmed al Jaber, de voorzitter van de klimaattop in Dubai. Hij zegt dat er voorlopig geen einde kan komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen.
Sultan Ahmed al Jaber heeft in november nog gezegd dat de wetenschap niet aantoont dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen noodzakelijk is om de opwarming van de aarde te beperken. Dat onthult de Britse krant The Guardian samen met het Centre for Climate Reporting.
'In grotten wonen'
Al Jaber deed deze uitspraken op 21 november tegen Mary Robinson, die voorzitter is van de maatschappelijke organisatie The Elders. Robinson, die speciaal VN-gezant voor klimaatverandering is geweest, sprak met hem tijdens een online-event.
Ze uitte zich kritisch, en Al Jaber reageerde gepikeerd. "Hou op met vingerwijzen, hou op." Ook zei Al Jaber dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen duurzame ontwikkelingen ondermijnen - 'tenzij je wil dat de wereld weer in grotten gaat wonen'.
Klimaatwetenschappers die The Guardian sprak, zeggen dat de opmerkingen van de voorzitter van de klimaattop 'ongelooflijk zorgwekkend' zijn en 'op de grens van klimaatontkenning'. Maar volgens Al Jaber wordt hij verkeerd begrepen, hij betoogde dat fossiele brandstoffen nog steeds een rol spelen in de energietransitie.
De uitspraken zijn in strijd met het standpunt van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres. Die zei vrijdag nog tegen afgevaardigden op de klimaattop: "De wetenschap is duidelijk: de limiet van 1,5 graden Celsius is alleen mogelijk als we stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen. Niet verminderen, niet verminderen. Uitfaseren, met een duidelijk tijdsbestek."
Ophef over rol
De aanstelling van Al Jaber als voorzitter van COP28 leidde al tot veel ophef. Hij is topman van het staatsoliebedrijf ADNOC in de Verenigde Arabische Emiraten. Critici vinden dat hij daardoor een dubbele pet op heeft.
Hij wordt er ook van beschuldigd de klimaattop te gebruiken voor het sluiten van olie- en gasdeals met 15 landen.
Vandaag benadrukt Al Jaber tegenover journalisten 'zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren'. Volgens hem zijn citaten van hem 'uit de context getrokken'.
Volgens Heleen Ekker, klimaatspecialist voor RTL Nieuws, wordt de discussie over fossiele brandstoffen steeds feller. "De vraag is of, en zo ja wat, hierover op papier wordt gezet."
Steun van meer dan 100 landen
Meer dan 100 landen, waaronder Nederland, willen een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Gastland de VAE gaat voorlopig niet verder dan 'afbouwen' in plaats van 'uitfaseren'.
De klimaattop gaat nog ruim een week verder. "Er zijn al wel onderhandelingsteksten, maar duidelijk is dat de verschillen van mening nog heel erg groot zijn", zegt Ekker.