Nederland wil, na lang dwarsliggen, instemmen met Bulgarije als Schengenlid
Nederland wil instemmen met toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Het kabinet vond lange tijd dat het Oost-Europese land niet voldeed aan de voorwaarden tot toetreding, maar is nu toch akkoord.
Dat schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er werd al geruime tijd flinke druk op Nederland uitgeoefend om Bulgarije toe te laten.
De Schengenzone bestaat nu uit 27 Europese landen waarbinnen zonder grenscontroles kan worden gereisd. Nederland heeft, tot grote ergernis van de Europese Commissie en het Europees Parlement, lang dwarsgelegen.
'Paar belangrijke stappen'
Zowel demissionair premier Mark Rutte als Van der Burg stelden alsmaar dat Bulgarije nog niet klaar was voor toetreding. Het land moet nog een 'paar belangrijke stappen' zetten, zei Rutte in september nog.
Bulgarije staat al vele jaren onder speciaal toezicht vanwege gebreken op het vlak van de rechtstaat. Dat toezicht kan worden stopgezet, oordeelde de Europese Commissie eerder dit jaar. Zij vindt al lange tijd dat Bulgarije en Roemenië voldoen aan de voorwaarden om Schengenlid te worden.
Nederland wilde nog een extra rapportage die positief uitviel. Er is zoveel verbeterd dat het 'gewoon heel lullig zou zijn' als Nederland Bulgarije zou blijven tegenhouden, zei Rutte in de wandelgangen van de EU-topontmoeting in Brussel. "Nederland heeft dat een jaar of veertien, vijftien gedaan, maar je ziet nu echt die voortgang. Dan moet je ook gewoon fair zijn. Als wij zouden zeggen: je doet alles, maar toch houden we je tegen, dat is gewoon niet correct."
Zuur
Nederland vond Roemenië eind vorig jaar al wel klaar voor Schengen, maar dat land moest wachten tot ook buur Bulgarije ruim baan krijgt. Dat is wel zuur, erkende staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) destijds al.
Behalve Nederland verzette ook Oostenrijk zich nog tegen de toetreding van Bulgarije. De beide landen bespreken nog hoe ook die weerstand kan worden weggenomen, zodat de toetreding haar beslag kan krijgen. De ommezwaai van Nederland kan daarbij helpen, denken EU-bronnen.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.