Weer een voetballer in elkaar gezakt, toch komt dat niet zo vaak voor
Voetbalkijkers waren zaterdag getuige van een heftige gebeurtenis op het veld: een speler van het Engelse Luton Town kreeg tijdens een wedstrijd in de Premier League een hartaanval. Live was te zien hoe aanvoerder Tom Lockyer in elkaar zakte. Het incident roept vragen op of spelers beter tegen zichzelf beschermd moeten worden.
Eerst het goede nieuws: de situatie van de 29-jarige voetballer is stabiel. In een statement afgelopen weekend vroeg de club om de privacy van de speler te respecteren en de officiële berichtgeving in de gaten te houden.
Toch wordt in Britse media alvast de vraag opgeworpen of de club de voetballer niet in bescherming had moeten nemen gezien zijn medische achtergrond: zeven maanden geleden zakte hij ook al in elkaar. Ongetwijfeld een vraag die de club zichzelf nu ook stelt. Er wordt een 'herziening van het medische protocol' verwacht, schrijft de Daily Mail.
Grote vragen
Ook de Britse krant Times schrijft dat de tweede ineenstorting van Tom Lockyer 'grote vragen' oproept. "Moet voetbalbond FA het voorbeeld van Italië volgen en regels invoeren om spelers met hartproblemen te beschermen?"
Die strenge regels zorgden ervoor dat Inter het contract met Christian Eriksen moest verscheuren na zijn hartaanval op het WK twee jaar geleden.
Terughoudend
Bij het Amsterdam UMC waarschuwen ze voor te vroege conclusies. "We zijn altijd terughoudend met duiding geven over individuele gevallen", zegt een woordvoerder. "Vaak hoor je een paar dagen later pas het hele verhaal."
Bij de Hartstichting zeggen ze vaak gebeld te worden door journalisten voor duiding bij hartproblemen bij topsporters. De vraag die vaak wordt gesteld: komt het de laatste tijd vaker voor?
Het antwoord: nee, het komt niet vaker voor, zegt een woordvoerder. "Daar is veel onderzoek naar gedaan. Als het wél vaker zou voorkomen dan hadden we daar zeker over bericht."
Wielrennen
Onlangs werd dezelfde vraag gesteld aan sportcardioloog Harald Jørstad in de Volkskrant. Toen ging het specifiek over hartfalen bij wielrenners. Bij wielrennen wordt het hart veel zwaarder belast dan andere sporten. "Ook bij deze sporters leeft het idee dat hartstilstanden vaker voorkomen, wat niet zo is."
Wat wel zo is: er is de laatste jaren meer aandacht voor hartproblemen bij topsporters. Het tragische incident met Abdelhak Nouri is daarvan mede de oorzaak: de Ajax-speler liep na een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd ernstige en blijvende hersenschade op.
Coronavaccinatie
De afgelopen jaren kregen hartproblemen bij sporters veel aandacht op sociale media, daarbij werd vaak de link gelegd met een coronavaccinatie. Wetenschappelijk bewijs voor een relatie is hier echter niet voor. Wel kunnen mensen die gaan sporten met een zware griep of corona een ontsteking van de hartspier (myocarditis) krijgen.
Ook mensen die, soms zonder dat ze het weten, al langer een probleem hebben met het hart kunnen pas tijdens het sporten last krijgen. De oorzaak is dan bijvoorbeeld een (aangeboren) verdikte of verwijde hartspier. "Als je zoiets hebt, kan dat echt voor problemen zorgen tijdens het sporten", zegt cardioloog Jørstad in onderstaande video.
Niet ieder hart is dus geschikt voor intensief sporten. Daarom worden veel sporters intensief gescreend. Barcelona-sterspeler Sergio Agüero is daar een voorbeeld van: hij moest noodgedwongen stoppen met voetballen.
Voormalig Engelse cricketspeler James Taylor brak ook zijn carrière af vanwege een hartaandoening. Bij de Britse BBC roept hij naar aanleiding van de gebeurtenis afgelopen zaterdag op tot nog betere controles.
'Sporten is gezond'
Toch blijft voor in principe iedereen de conclusie overeind: sporten is gezond voor je hart en daarmee voor je lichaam. Want als je sport, verandert je hart ook. Je hart wordt eigenlijk een soort van meegetraind. Zoals cardioloog Jørstad zegt: "Van top tot teen is sporten goed voor je, want het zorgt ervoor dat je vaten gezond en soepel blijven. Dat daar geen vernauwingen in komen en dat je bloeddruk laagt blijft. Het zorgt ervoor dat je spieren stevig blijven en je hersenen worden voorzien van bloed. Dus eigenlijk heeft alles in je lichaam baat bij sporten."