Lege broodtrommels

Gratis schoolmaaltijden keihard nodig, inmiddels op kwart scholen

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
© ANPGratis schoolmaaltijden keihard nodig, inmiddels op kwart scholen
RTL

Nog altijd gaan kinderen met een lege broodtrommel naar school, dus melden steeds meer scholen zich aan voor een programma om gratis maaltijden aan te bieden. Uit cijfers van het Jeugdeducatiefonds blijkt dat inmiddels bijna 1900 scholen gebruikmaken van de regeling. Dat is 1 op de 4 scholen. De verwachting is dat het aantal blijft toenemen.

Een slechte nachtrust, een lege maag en meer stress: de gevolgen van armoede bij kinderen liegen er niet om. Om deze kinderen te helpen is het sinds maart dit jaar mogelijk voor scholen om deel te nemen aan het Programma Schoolmaaltijden. In mei, twee maanden na de start van het programma, meldde het Jeugdeducatiefonds nog dat 1300 scholen zich hadden aangemeld voor het programma. Inmiddels is dat aantal dus opgelopen tot 1900.

Op de Openbare Daltonschool Overschie in Rotterdam krijgen alle kinderen dit jaar een kerstpakket gevuld met lekkers. De traktatie die daarbij hoorde ging er bij deze jongens alvast goed in:

Alle kinderen van de openbare basisschool krijgen een kerstpakket.

Basis- en middelbare scholen kunnen zich aanmelden voor het programma als 30 procent van de leerlingen uit een gezin met een laag inkomen komt. Scholen kunnen dan kiezen voor het aanbieden van eten op school, zoals ontbijt, lunch of tussendoortjes, of een boodschappenkaart ter waarde van 11 euro per kind. Die boodschappenkaart gaat dan alleen naar de ouders die het hard nodig hebben.

Het geld hiervoor (dit jaar 100 miljoen, volgend jaar 166 miljoen) komt vanuit de Rijksoverheid, maar de organisatie is in handen van het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis.

Ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden, kabinet trekt 166 miljoen uit
Lees ook

Ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden, kabinet trekt 166 miljoen uit

'Schokkend dat het nodig is'

Ongeveer een derde van de scholen kiest voor de boodschappenkaarten, maar verreweg de meeste scholen gaan voor het aanbieden van eten op school. Ongeveer 1300 scholen doen dit inmiddels, en voeden volgens het Jeugdeducatiefonds zo'n 265.000 kinderen. Een flink aantal, maar het fonds verwacht dat het aantal nog kan oplopen.

"We weten dat er nog steeds kinderen met een lege broodtrommel naar school gaan", zegt een woordvoerder van het Jeugdeducatiefonds. "Voor veel ouders is het moeilijk om aan te geven dat ze hulp nodig hebben, schaamte speelt hierin ook een rol. Het is schokkend dat het op zoveel scholen nodig is, ook op plekken waar je het niet direct zou verwachten."