Ontmoet de meenatortel, hij brengt veel vogelaars op de been in Sneek
In een woonwijk in Sneek lopen de afgelopen dagen veel mensen met verrekijkers en camera's met grote lenzen rond. Ze hopen een glimp op te vangen van de meenatortel, een bijzondere vogel die in de Friese stad is neergestreken.
Normaal broedt de meenatortel in Centraal-Azië en Siberië. 's Winters trekt de vogel doorgaans naar India, maar dit exemplaar heeft dus besloten de winter in Sneek door te brengen.
De meenatortel werd pas zeven keer eerder in Nederland gezien, zegt vogelexpert Vincent Douwes. "De eerste keer was in 2009 in het Friese Wergea", zegt hij. "Daar werd heel vogelend Nederland destijds gek van."
Ook nu zorgt de bijzondere vogel voor veel bekijks. Douwes zelf kreeg woensdag bericht dat de vogel in Sneek zat, en ging er direct op af.
Genoeg te eten
"Ik doe dit jaar een recordpoging, zoveel mogelijk vogelsoorten zien in Friesland", vertelt Douwes enthousiast. "Dit was nummer 302, dus toen ik woensdag gebeld werd, ben ik meteen die kant op gegaan. Toen liet de vogel zich niet meer zien, maar ik ben gisterochtend meteen teruggegaan en toen was-ie er."
De vogel houdt zich op in een woonwijk, waar hij genoeg te eten heeft. "Hij oogt heel relaxt", aldus Douwes. "Al wordt dat nu met het vuurwerk wel wat minder. Als hij voedsel en veiligheid heeft, blijft hij waarschijnlijk nog wel even."
De afgelopen dagen trokken al tientallen geïnteresseerden naar Sneek om een glimp van de vogel op te vangen. "Het is een zeldzame vogel, maar hij laat zich goed zien, hij zit niet verstopt. En hij komt van ver, dat is voor veel vogelaars iets gaafs, dat een vogel die helemaal in Siberië broedt, nu gewoon hier in een achtertuin in Sneek zit."
Zomertortel
Voor wie de vogel nog wil gaan bekijken: hij is te herkennen aan zijn bijzondere verendek. "Hij lijkt op een zomertortel, met warmbruine delen op de vleugels en vlekken op de hals", zegt Douwes.
Met die zomertortel, die van oudsher veel in Nederland voorkomt, gaat het overigens niet goed, zegt Marten Miske, voorzitter van de Dutch Birding Association. "Deze meenatortel is vanwege de zeldzaamheid wel interessant, maar wat voor Nederland belangrijk is, is dat het met de Zomertortel verschrikkelijk slecht gaat."
Het leefgebied van de zomertortel staat ernstig onder druk, vertelt Miske. "De kans dat mijn kinderen de zomertortel later nog kunnen zien is klein, dat is echt zorgwekkend."