Hoogste waterstand Maas bij Maastricht voorbij, dijkwachten blijven alert
De hoogste waterstand in de Maas is volgens Rijkswaterstaat voorbij. Na de piek van gisterochtend ging het rivierpeil vannacht nog even omhoog, maar het water kwam een stuk minder hoog dan eerder werd verwacht, zodat er vandaag geen sprake is van een tweede piek. De hoogwatergolf op de Maas is nu in de buurt van Stevensweert (gemeente Maasgouw) in het midden van Limburg.
Gisteren voerde de Maas bij St. Pieter onder Maastricht 1700 kubieke meter water per seconde af. Zulk hoog water komt eens in de drie tot vier jaar voor, volgens de waterbeheerder. De aanvoer van regenwater vanuit Frankrijk en de Ardennen daalt nu snel. De Maas blijft volgens Rijkswaterstaat een poosje op een stabiele hoge afvoer van 1500 kubieke meter per seconde staan. In de loop van zondag daalt de waterstand verder.
Honderden dijkwachten van waterschap Limburg lopen voortdurend inspectierondes over de dijken langs de regenrivier. Alle stuwen in de Maas zijn omhooggezet om het water zo snel door te laten stromen.
Woonboot bij Maastricht
Bij Maastricht raakte door het hoge water een woonboot op drift. De boot sloeg tegen een brug. De bewoonster, die al eerder geëvacueerd was, durfde er niet naar te kijken, vertelde ze gisteren aan RTL Nieuws:
Situatie Noord-Brabant
De drie waterschappen in de provincie Noord-Brabant zetten veel waterbergingen in hun gebied in om overstromingen te voorkomen. De hoogwaterpiek op de Maas komt tussen vandaag en morgen voorbij en alle watergangen in de provincie zitten overvol door de vele regen. Het nieuwe waterbergingsgebied de Kleine Dommel bij Heeze wordt ingezet om Eindhoven en Geldrop te beschermen tegen wateroverlast, aldus waterschap De Dommel.
Wateropvanggebied Diesdonk bij Helmond en Asten is ingezet om de waterstand op de Zuid-Willemsvaart te verlagen. Het kanaal tussen Maastricht en Den Bosch stond gisteren zo vol dat de sluizen niet meer bediend konden worden. Daardoor lag de binnenvaart stil. Die kan hervat worden volgens waterschap Aa en Maas. De berging bij Veghel is klaar om ook ingezet te worden.
Waterschap Rivierenland, dat zowel met hoogwater op de Maas als met hoogwater op de Waal te maken heeft, heeft het Kolffgemaal bij Hardinxveld-Giessendam gerepareerd. Een pomp van het belangrijke gemaal viel enkele dagen geleden uit door een kapotte motor. Het drijvende gemaal De Pannerling uit de Betuwe is naar Hardinxveld-Giessendam gebracht en het Kolffgemaal draait vandaag weer volop. Het schap hoopt dat de waterstand van de Linge in de loop van vandaag gaat dalen. Het riviertje treedt hier en daar buiten de oevers.