Nog eens 228.000 kilo

Herstel doorgebroken dam Maastricht gaat vanochtend verder

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL

Twee Chinook-helikopters van Defensie hebben gisteren 228.000 kilo aan stenen gedropt in de doorgebroken dam in Maastricht. Vandaag gaat de operatie verder. Rijkswaterstaat hoopt nog eens dezelfde hoeveelheid te droppen.

De twee helikopter vlogen gisteren in totaal 57 keer met zware keien in netten naar de kapotte dam. Elk net bevatte een gewicht van 4000 kilo aan breuksteen. De dam begint al vorm te krijgen: de eerste netten zijn al zichtbaar boven het wateroppervlak, meldde de veiligheidsregio Zuid-Limburg gisteren. 

Vannacht voorraad aanvullen

De Chinooks hervatten hun werkzaamheden vanochtend. Als alles goed gaat, is het gat in de dam vanmiddag voldoende opgevuld. Rijkswaterstaat treft intussen voorbereidingen om voldoende stenen op voorraad te hebben. "Alle beschikbare zakken vanuit Nederland en België zijn onderweg", laat de veiligheidsregio weten.

De problemen in Maastricht begonnen afgelopen woensdag toen een zogeheten overlaat, een onderdeel van een dam die het niveau van het water reguleert, wegspoelde. Zo'n dertig woonboten aan de Stuwweg kwamen daardoor ernstig in de problemen. Een van die woonboten raakte op drift en kwam in aanvaring met een brug.

In deze video doet de geëmotioneerde bewoner van die boot haar verhaal:

In het gebied waar de Chinooks vliegen geldt een noodverordening. Enkele wegen zijn voor het verkeer afgesloten, en er mogen geen drones vliegen. Alleen lijnbussen worden door gelaten.

De politie heeft vanmiddag iemand aangehouden voor het schenden van de noodverordening die in het gebied geldt. De verdachte negeerde aanwijzingen van agenten.

Tweede dam

Een stuk stroomopwaarts van de doorgebroken dam wordt ook gebouwd aan een nooddam. Ook hier wordt vanochtend vroeg aan verder gewerkt. "Onze aannemer werkt vannacht niet door aan de nooddam", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We willen niet met kunstlicht werken."

Defensie zet een pont in, waarmee materieel voor de nooddam naar de overkant van de Maas wordt gevaren. Voor dit transport zijn 35 militairen van lucht- en landmacht ingezet.

Hoogste waterstand Maas bij Maastricht voorbij, dijkwachten blijven alert
Lees ook

Hoogste waterstand Maas bij Maastricht voorbij, dijkwachten blijven alert

Lees meer over
Ministerie van DefensieHoogwaterWateroverlastMaastricht