Donorlevers langer bewaard

Onderzoek: levertransplantatie hoeft niet meer gehaast uitgevoerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Frank MullerOnderzoek: levertransplantatie hoeft niet meer gehaast uitgevoerd
RTL

Donorlevers kunnen na het beschikbaar komen voor transplantatie langer bewaard blijven dan verwacht, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de ontvangers. De speciale perfusiemachines voor het 'in leven' houden van de levers werken beter dan voorheen werd aangenomen.

Dit laat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weten, dat onderzoek deed naar de behandelresultaten na de langere bewaarduur van de levers. Deze bleken net zo goed te zijn als de resultaten van een transplantatie die direct na het beschikbaar komen van de donorlever werd uitgevoerd.

En dat is goed nieuws, omdat een levertransplantatie hierdoor niet meer halsoverkop uitgevoerd hoeft te worden. Dat de perfusiemachine bestond en goed werkte was al bekend, maar de machine blijkt nog beter te werken dan verwacht.

Operaties enkel overdag

"Middenin de nacht opereren is hierdoor niet meer nodig. Groot voordeel hiervan is dat er tijdens de nachtdienst minder teams nodig zijn", zegt Vincent de Meijer, hoogleraar chirurgie en hoofd van het levertransplantatieprogramma in het UMCG.

"Verder hoeven we bij complicaties of onverwachte gebeurtenissen tijdens de operaties geen extra collega's meer op te roepen, omdat ze overdag al in het ziekenhuis zijn."

Primeur

Het UMCG is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat gekoelde orgaanperfusie toepast om levertransplantaties standaard overdag in te plannen. De Meijer vertelt dat van de 83 levertransplantaties, er 79 in 2023 overdag zijn uitgevoerd. Alleen in enkele, acute gevallen is de transplantatie direct uitgevoerd.

Daarnaast blijken de operatie overdag nog twee bijkomende voordelen te hebben. "Allereerst is hierdoor de drempel voor gecombineerde hart-levertransplantatie of long-levertransplantatie lager dan voorheen. Doordat de lever nu veilig langer bewaard kan worden, kan eerst de hart- of longtransplantatie uitgevoerd worden", vertelt de hoogleraar.

Daarnaast zouden de operaties overdag gemiddeld bijna twee uur korter duren. "Waarschijnlijk is dit een gevolg van het feit dat de teams overdag iets fitter zijn."

Meester Marc gaf zijn lever aan een onbekend kind: 'Dit móést ik doen'
Lees ook

Meester Marc gaf zijn lever aan een onbekend kind: 'Dit móést ik doen'

Lees meer over
UMC GroningenOperatieNederland